Prebranec na Tavče Gravče | Okusno.si

Prebranec na Tavče Gravče

Kakšen naslov recepta pa je to, se bo verjetno marsikdo vprašal. Tole ni recept ne za prebranec ne za tavče gravče, ampak moja verzija, ki združuje dve klasični jedi iz bogatega repertoarja balkanske kuhinje. In če združiš značilnosti obeh jedi, dobiš prebranec na tavče gravče ;-).

Sestavine za prebranec: 60 dag belega fižola (tetovac), 4 čebule, 4 stroki česna, olje, 2 lovorjeva lista, 1 žlica sladke mlete rdeče paprike, 1 velika zelena paprika, 2 pekoča feferona, sol, poper, pločevinka pelatov, po želji kuhana šunka ali suha rebrca ali kranjska klobasa


Bel fižol namočimo v vodi preko noči. Naslednji dan odlijemo vodo in oplahnemo fižol pod tekočo vodo.

Fižol skuhamo v osoljeni vodi, ki smo ji dodali 2 lovorjeva lista, pol olupljene čebule in 2 olupljena stroka česna. Po približno eni uri, ko je fižol kuhan, odlijemo vodo v posebno posodo saj jo bomo še potrebovali, ter odstranimo česen, čebulo in lovorjeve liste.

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni ji dodamo strt česen ter žlico rdeče paprike. Vse skupaj na hitro prepražimo. Dodamo na koščke narezano zeleno papriko in feferone, ki smo jim razpolovili, odstranili semenje in na drobno narezali, pločevinko pelatov, 3dcl fižolovke (vode, ki je ostal po kuhanju) ter po želji kos kuhane šunke, rebrca ali kranjsko klobaso. Solimo in popramo.

Dobro premešamo in na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Dodamo fižol in narahlo premešamo. Po potrebi dolijemo še nekaj fižolovke, tako da dobimo ravno prav gosto vsebino.

Vse skupaj predevamo v ognjevarno(e) posodo(ice) in damo peči v pečico, ki smo jo ogreli na 220 stopinj. Pečemo približno 45 minut. Fižol se mora rahlo zapeči, tekočina pa ne sme popolnoma povreti, ampak se morajo po površini med pečenjem še vedno delati mehurčki.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

2 komentarja

  • zgleda kot da ste nekaj pozabili. Ni Tavče Gravče če se ne zapeče v pečici v glineni posodi

    • Hvala za opozorilo. Prišlo je do napake ri kopiranju zadnjega odstavka. Sedaj je dodan. Ja, nujno se seveda mora zapeči v pečici.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top