Pri ribi v mošnjičku gre za način priprave, pri katerem se ribe pečejo v zaprtem mošnjičku, narejenega iz papirja za peko ali pa aluminijaste folije. Ker je mošnjiček z ribo in ostalimi sestavinami med peko zaprt, se v notranjosti zadrži para, ki ribo skuha in jo ohrani sočno. Ribe, pripravljene po tem postopku, so običajno začinjene z zelišči, limoninim sokom in maslom, lahko pa vključujejo tudi zelenjavo, npr. paradižnik, čebulo in papriko. Mošnjiček z ribo odpremo šele za kuhinjsko mizo in s tem jedi damo nek poseben pridih čarobnosti. Ribo postrežemo s sokovi, zelišči in zelenjavo, ki se je kuhala z njo.
Sestavine za za ribji file v mošnjičku (za 2 osebi):
2 srednje veliki ribi (brancin ali orada), 60 g rdeče čebule, 60 g češnjevega paradižnika, 60 g paprike, 70 g bučk, 60 g jajčevca, sol, 2 stroka česna, rožmarin, peteršilj, 4 žlice belega vina, oljčno olje
Kako pripravimo ribji file v mošnjičku?
Ribo očistimo (odstranimo ji glavo in plavuti), vzdolžno prerežemo na polovico ter ji odstranimo kosti in koščice.
Čebulo, paradižnik, papriko, bučke in jajčevec narežemo na manjše koščke.
Dva ribja fileja položimo v rahlo namaščen peki papir in ju posolimo. Po vrhu filejev razporedimo polovico narezane zelenjave in polovico sesekljanega česna. Prelijemo z eno ali dvema žlicama belega vina. Čez zelenjavo položimo še vejico svežega rožmarina in vse skupaj še enkrat solimo.
Peki papir zložimo v mošnjiček. Na vrhu ga dobro zavežemo, da med peko ne bo uhajala para. Postopek ponovimo še s filejema druge ribe.
Ribo pečemo 20 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C. Nato povišamo temperaturo in fileje pečemo še 10 minut pri 220 °C.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.