Šparglji se lepo podajo k pršutu in če oboje popestrimo še s sladkim tramincem, je rižota toliko bolj slastna. Uporaba malce bolj »izbranih« sestavin pa naravnost kliče k romantični večerji v soju sveč. In še tisto kar je pomembno za manj spretne kuharje – priprava je enostavna in jedi skorajda ne morete zavoziti, razen, če ne razkuhate riža.
Sestavine za 2 osebi:
olivno olje, 100 g pršuta, 2 stroka česna, 200 g riža arborio, 200 g svežih špargljev, 1,5 dcl traminca (uporabimo lahko tudi drugo belo vino), 6 dcl jušne osnove, sol, poper, 1 žlica masla, parmezan
Kako pripravimo rižoto?
Rezine pršuta narežemo na približno 2 cm velike kose, ki jih na olivnem olju na hitro popečemo.
Dodamo kose špargljev narezane na 2-3 cm in drobno sesekljan česen. Na hitro prepražimo, nakar dodamo riž. Mešamo tako dolgo, da riž postekleni. Prilijemo vino in počakamo da vsa tekočina izpari.
Sedaj začnemo riž zalivati z jušno osnovo. Prilijemo prvo zajemalko jušne osnove. Solimo po okusu in dobro premešamo.
Ko riž vpije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko jušne osnove. Kuhamo, mešamo in zalivamo tako dolgo dokler ni riž kuhan al dente.
Odstavimo, vmešamo maslo, popramo, potresemo s parmezanom in serviramo.