Ohlajena in na tanke rezine narezana pečena govedina je nadvse primerna za slastne sendviče. Lahko jo postrežemo tudi kako drugače, npr. na posteljici iz rukole. Pravilno pečen rostbif je na zunaj zapečen, v notranjosti pa je še roza barve. Če se boste potepali po Londonu, poiščite kakšno stojnico z ulično hrano, na kateri pripravljajo odlične angleške sendviče z rostbifom.
Sestavine:
- 1 kg mesa (rostbif)
- sol
- poper
- olje
- 100 g grobozrnate gorčice
- 2 žlici gorčičnih semen
Meso posolimo in popramo. V vroči naoljeni ponvi ga z vseh strani na hitro popečemo. Vzamemo ga iz ponve, na debelo premažemo z mešanico grobozrnate gorčice in gorčičnih semen in preložimo v naoljen pekač.
Pečemo ga v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C. Po približno 40 minutah, ko temperatura v notranjosti doseže vsaj 55 °C (temperaturo notranjosti mesa moramo nujno meriti s termometrom za pečenje, saj nikakor ne smemo prepeči mesa), damo meso iz pečice. Zavijemo ga v alufolijo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato damo meso čez noč v hladilnik. Naslednji dan ga razrežemo na zelo tanke rezine.
Nasvet
Če želimo imeti meso pečeno kot »rare«, potem sredica ne sme preseči 55 °C, za »medium rare« ne sme preseči 60 °C, za »medium« 65 °C, za »medium well« 69 °C, če pa je temperatura višja od 71 °C, bo meso pečeno kot »well done«.