Fuži so testenine, ki izvirajo iz Istre. Tam jih največkrat ponujajo še z eno lokalno specialiteto – tartufi. Se pa fuži fino podajo tudi z omako v kateri prevladuje ostro začinjeno mleto meso.
Sestavine za 2 osebi: olivno olje, 1 mlada čebula, 2 stroka česna, 250 g mletega mešanega mesa, sol, poper, bazilika, 200 g češnjevega paradižnika, čili v prahu, 250 g fužov
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo drobno narezana stroka česna in mleto meso. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Začinimo s soljo, poprom in baziliko.
Medtem ko počasi dušimo meso na šibkem ognju, zavremo v drugi posodi vodo. V vrelo vodo damo za 20 sekund češnjeve paradižnike, ki smo jih na vrhu z ostrim nožem križno zarezali.
Vodo odlijemo, češnjev paradižnik pa nato speremo z mrzlo vodo. Paradižnik bomo lahko sedaj z lahkoto olupili. Narežemo ga na polovičke in dodamo k mletemu mesu. Dolijemo deciliter vode in na šibkem ognju kuhamo še 30 minut.
Tik pred koncem kuhanja začinimo jed še s čilijem.
Fuže skuhamo v osoljeni vreli vodi po navodilih z embalaže. Ko so skuhani al dente, jih odcedimo, prelijemo z omako in dobro premešamo.