Preprosta in hitro pripravljena briška jed, ki jo lahko v poznih pomladanskih mesecih oplemenitimo s svežimi šparglji. Če so le-ti divji, še toliko bolj ohranimo primorsko prvobitnost jedi.
Sestavine za polento (za 2 osebi):
olivno olje, sol, 200 g bele polente, 1 žlička masla, 2 žlici naribanega parmezana
Sestavine za toč:
olivno olje, 1 žlica masla, 200 g špargljev, 100 g pršuta, 1,5 dcl terana
Postopek priprave
V osoljeni vreli vodi, v katero smo kanili nekaj olivnega olja, skuhamo polento po navodilih z embalaže. Ko je polenta skuhana, vmešamo maslo in parmezan.
Na olivnem olju, ki smo mu dodali žlico masla, popečemo šparglje, ki smo jih narezali na približno 2 cm velike kose.
Ko so šparglji pečeni, dodamo narezan pršut in ga na hitro popečemo.
Zalijemo s teranom in na močnem ognju kuhamo tako dolgo, da povre polovica tekočine.
Postrežemo v globokem krožniku skupaj z belo polento, ki jo »točamo«, pomakamo v toč.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.