Slivova pita - Kuharski recepti - Okusno.si

Slivova pita

Ko ne veste, kaj bi z vsemi slivami, ki ste jih nabrali na vrtu, ko so vsi kozarci že napolnjeni s slivovo marmelado, ko so vrečke z izkoščičenimi slivami že v zamrzovalniku in vas čakajo, da boste kdaj pozneje naredili slivove cmoke, in ko so pogumni možaki že skuhali slivovo žganje, se lahko v krogu družine tudi malce posladkate in spečete sočno slivovo pito.

Sestavine za testo:
200 g moke
50 g sladkorja v prahu
100 g masla
1 rumenjak
3 žlice mleka

Sestavine za nadev:
slivova marmelada
500 g sliv
1 jajce
2 žlički sladkorja
1 dl sladka smetana
1 vanilijev sladkor
1 žička cimeta

slive pita

Moko presejemo v skledo. Primešamo sladkor v prahu. Dodamo na koščke narezano ohlajeno maslo. S konicami prstov vgnetemo maslo v moko, tako da dobimo drobtinam podobno strukturo. Dodamo rumenjak in 3 žlice mleka. Z rokami hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo za živila in damo počivati v hladilnik za 30 minut.

Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline.
krhko testo

Preložimo ga v namaščen okrogel pekač za peko pit. S prsti nežno porazdelimo testo po dnu in po obodu pekača. Robove testa, ki gledajo čez rob pekača, porežemo. Z vilicami prepikamo testo.

krhko testo2

Pečemo ga 10 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Priprava nadeva
Testo vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga premažemo s slivovo marmelado in obložimo z razpolovljenimi in razkoščičenimi slivami.

krhko testo3

slivova-pita-recept

Testo prelijemo z jajčno mešanico, ki smo jo pripravili tako, da smo v manjši posodici razžvrkljali jajce, sladkor, sladko smetano, vanilijev sladkor in žličko cimeta.

Pito pečemo 20–25 minut v pečici , ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Razrežemo jo, ko se ohladi.

recept slivova pita

slivova pita

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top