Sestavine za špagete s paradižnikom:
- 1 kg zrelega in sladkega paradižnika
- 4 stroki česna
- 1 pest sveže bazilike
- sol
- feferon
- 1 žlička soli
- 2 žlički sladkorja
- olivno olje
Navodila za pripravo špagetov s paradižnikom
Paradižnike prelijemo z vrelo vodo. Počakamo 3 minute, nato jih z lahkoto olupimo.
Paradižnike razpolovimo, odstranimo videni del s semenjem in na grobo narežemo.
Na olivem olju prepražimo sesekljan česen in sesekljan feferon, ki smo mu odstranili semena. Ko česen porumeni, dodamo paradižnike. Primešamo sol in sladkor. Na rahlem ognju kuhamo paradižnikovo omako vsaj pol ure. Vmes večkrat premešamo. Ko je omaka skuhana, dodamo sesekljano svežo baziliko.
V osoljeni vreli vodi skuhamo špagete po navodilih z embalaže Odcejene špagete vmešamo v omako. Začinimo z dobrim olivnim oljem in potresemo s parmezanom.
Špageti s paradižnikom – tipična italijanska jed
Špageti s paradižnikom so klasična italijanska jed s testeninami. Gre za preprosto, a neverjetno okusno jed, če seveda uporabljamo kvalitetne paradižnike. Špageti s paradižnikom so narejeni le iz peščice svežih sestavin: zrelim paradižnikom, česnom, oljčnim oljem in svežo baziliko.
Pripravo te jedi začnite tako, da zavrete velik lonec slane vode. Dodajte testenine za špagete in kuhajte po navodilih na embalaži, dokler niso al dente. Medtem ko se testenine kuhajo, v veliki ponvi na srednjem ognju segrejte malo oljčnega olja. Dodamo nekaj strokov mletega česna in pražimo, da zadiši.
Nato v ponev dodajte sesekljane paradižnike ali pa pločevinko celih pelatov, ki jih z leseno kuhalnico zdrobite v ponvi. Omako zavremo in pustimo kuhati približno 15 minut, da se rahlo zgosti. Po okusu začinimo s soljo in črnim poprom.
Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in dodamo v ponev s paradižnikovo omako. Testenine stresite v omako in dobro premešajte. Špageti s paradižnikom postrezite, posujte s svežimi listi bazilike in kančkom ekstra deviškega oljčnega olja.
Špageti s paradižnikom so popolna jed za hiter in enostaven obrok med tednom. Kombinacija svežega paradižnika in česna daje omaki živahen, poletni okus, ki bo zagotovo zadovoljil brbončice. To je preprosta jed, ki zelo dobro prezentira okuse Italije. Uživajte!

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.