Ker pašteta ne sodi ravno med zdrave jedi, in ker me ob misli na to, iz kakšnih sestavin je narejena, vedno zmrazi, sem jo pred leti črtal s seznama jedi, ki jih uživam. Ko pa mi je sodelavka Karmen posredovala nekaj namigov za pripravo paštete iz kvalitetnega mesa in zelenjave, jo zopet pridno mažem na kruh.
Sestavine za pripravo telečje paštete: 400 g kakovostne teletine (file ali hrbet), lovorjev list, 2 velika korenčka, 3 stroki česna, 1 čebula, ½ pora, sol, poper, mešanica mediteranskih začimb, 0,5 dcl olivnega olja, 1 dcl rdečega vina, 1 žlička kaper, 4 polpekoči feferoni, 1 žlica masla, 1 žlica gorčice, kajenski poper, čili v prahu
Kako se naredi telečja pašteta?
V ognjevarno posodo s pokrovom damo teletino v kosu, lovorjev list, korenje, česen, pol čebule in polovico pora. Solimo in popramo, začinimo z mešanico mediteranskih začimb, prelijemo z 0,5 dcl olivnega olja in vse skupaj premešamo.
Posodo pokrijemo s pokrovom in damo peči v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C. Po 30 minutah pečenja dolijemo vino. Pečemo še približno 60 minut.
Ko je meso pečeno, odkrijemo posodo in počakamo, da se meso ohladi. Nato ga razrežemo na kose.
V mešalnik damo meso, zelenjavo, ki se je pekla zraven mesa, žličko kaper, pol čebule, polpekoče feferone, maslo ter gorčico. Vse skupaj začinimo s čilijem in kajenskim poprom.
Miksamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v gladko maso. Po potrebi prilijemo omako, ki je nastala pri pečenju mesa. Predno pašteto namažemo na kruh, jo postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.