Tikka Masala | Okusno.si

Tikka Masala

Tikka masala je tipična indijska jed narejena iz koščkov popečenega mariniranega piščanca v začinjeni kremni omaki. Receptov za tikko masalo je ogromno. Vsak jo naredi malce drugače. Dejstvo pa je, da vse jedi vsebujejo ogromno začimb.

Sestavine: 500 g piščančjih izkoščičenih beder

Sestavine za marinado:
3 žlice navadnega jogurta, 1 žlica limetinega soka, 1 žlička naribanega svežega ingverja, 1 žlička mešanice začimb tikka masala, 1 žlička kurkume, sol, poper

Sestavine za omako:
olje, 300 g čebule, 2 stroka česna, 400 ml paradižnikove polpe, 200 ml kokosovega mleka, 2 žlički mešanice začimb tikka masala, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlička kurkume, 1/2 žličke mlete kumine, 1 žlička rjavega sladkorja, sol

sestavine-tikka-masala

Sestavine za pripravo tikka masale

Kako se naredi piščančja tikka masala?

Piščančje meso narežemo na večje kose. Predevamo ga v skledo. Dodamo sestavine za marinado in dobro premešamo. Pokrijemo posodo in pustimo, da se meso marinira vsaj 1 uro.

V naoljeni vroči ponvi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo 2 žlički tikka masale, 1 žličko rdeče paprike in 1/2 žličke mlete kumine. Med mešanjem pražimo še pol minute.

Prilijemo paradižnikovo polpo. Dodamo 1 žličko rjavega sladkorja. Premešamo in solimo po okusu.

Kako dolgo se kuha tikka masala?

Posodo pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 20 minut. Prilijemo kokosovo mleko. Premešamo in kuhamo še 10 minut.

Medtem na žaru popečemo meso.

Pečeno meso predevamo v posodo. Premešamo in v pokriti posodi kuhamo še 10 minut.

Kako se postreže tikka masala?

Tikko masalo postrežemo z rižem.  Po vrhu potresemo koriander. Če ga nimamo, bo vredu tudi sesekljan peteršilj.

recept-tikka-masala

Še nekaj dodatnih informacij za jed Tikka Masala …

Tikka masala je vrsta indijske jedi, ki se pripravlja tako, da se za grižljaj veliki kosi piščanca ali jagnjetine marinirajo v mešanici jogurta in začimb ter se nato skuhajo v omaki iz paradižnika, smetane in mešanice indijskih začimb.

Tikka Masala je okusna in rahlo pikantna jed, ki jo pogosto postrežemo z rižem ali kruhom naan. Tikka Masala je priljubljena izbira v indijskih restavracijah in pogosto velja za eno od indijskih nacionalnih jedi.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top