Tikka Masala
Tikka masala je tipična indijska jed narejena iz koščkov popečenega mariniranega piščanca v začinjeni kremni omaki. Receptov za tikko masalo je ogromno. Vsak jo naredi malce drugače. Dejstvo pa je, da vse jedi vsebujejo ogromno začimb.
Sestavine: 500 g piščančjih izkoščičenih beder
Sestavine za marinado:
3 žlice navadnega jogurta, 1 žlica limetinega soka, 1 žlička naribanega svežega ingverja, 1 žlička mešanice začimb tikka masala, 1 žlička kurkume, sol, poper
Sestavine za omako:
olje, 300 g čebule, 2 stroka česna, 400 ml paradižnikove polpe, 200 ml kokosovega mleka, 2 žlički mešanice začimb tikka masala, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlička kurkume, 1/2 žličke mlete kumine, 1 žlička rjavega sladkorja, sol

Sestavine za pripravo tikka masale
Piščančje meso narežemo na večje kose. Predevamo ga v skledo. Dodamo sestavine za marinado in dobro premešamo. Pokrijemo posodo in pustimo, da se meso marinira vsaj 1 uro.
V naoljeni vroči ponvi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo 2 žlički tikka masale, 1 žličko rdeče paprike in 1/2 žličke mlete kumine. Med mešanjem pražimo še pol minute.
Prilijemo paradižnikovo polpo. Dodamo 1 žličko rjavega sladkorja. Premešamo in solimo po okusu.
Posodo pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 20 minut. Prilijemo kokosovo mleko. Premešamo in kuhamo še 10 minut.
Medtem na žaru popečemo meso.
Pečeno meso predevamo v posodo. Premešamo in v pokriti posodi kuhamo še 10 minut.
Tikko masalo postrežemo z rižem. Po vrhu potresemo koriander. Če ga nimamo, bo vredu tudi sesekljan peteršilj.