Špageti s česnom, oljem in čilijem – spaghetti aglio, olio e peperoncino
V Španiji imamo nogometni derbi med Realom in Barcelono, ki mu pravimo »El Clásico«. Italijanski »il classico« pa so zame špageti »aglio, olio e peperoncino«.
Sestavine za 2 osebi:
2 sveža čilija
8 strokov česna
olivno olje
2 žlici sesekljanega peteršilja
sol
200 g špagetov
1 žlica naribanega parmezana
Čilija vzdolžno prerežemo, odstranimo semena in na drobno sesekljamo.
V ponvi na olivnem olju na nizki temperaturi prepražimo česen in čili. Ko česen porumeni (nikakor sme porjaveti), primešamo sesekljan peteršilj in odstavimo posodo.
V osoljeni vreli vodi skuhamo testenine po navodilih na embalaži.
Precejene testenine predevamo v ponev s česnom in čilijem, izdatno zabelimo s kakovostnim olivnim oljem, potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.