Gratinirani peresniki z mesno omako

Od vseh testenin moram zaradi mojega sina največkrat skuhati špagete z bolonjsko omako, saj bi jih lahko jedel vsak dan, če bi bilo to potrebno. Pri 11 letih je žal še vedno velik izbirčnež. Da občasno malce razbijem to enoličnost, nadomestim špagete s peresniki, ki jih premešam z bolonjsko omako, dodam nekaj mozzarelle in vse skupaj zapečem v pečici.

Sestavine za 4 osebe:
1 vejica stebelne zelene
2 korenčka
2 čebuli
3 stroki česna
olivno olje
300 g mešanega mletega mesa
1 žlička mlete rdeče paprike
sol
poper
origano
bazilika
400 g paradižnika v koščkih
1 dl vode
1 žlička sladkorja
3 jajca
130 g mozzarelle
50 g parmezana
400 g peresnikov

Zeleno in korenček narežemo na večje kose, ki jih na drobno sesekljamo v sekljalniku.
V ponvi na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo meso. Meso med stalnim mešanjem pražimo približno 5 minut. Pri tem s pomočjo vilic drobimo meso, da se lepo razpusti.

Dodamo sesekljano zeleno in korenček. Premešamo in pražimo še dobro minuto.
Dodamo žličko paprike, solimo in popramo po okusu. Začinimo z origanom in baziliko. Prilijemo paradižnike in 1 dl vode. Dodamo žličko sladkorja in vse skupaj premešamo.

Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo 45 minut. Med kuhanjem omako večkrat premešamo. Če je omaka pregosta, prilijemo nekaj vode.

Peresnike skuhamo v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Ko so skuhani al dente, jih odcedimo in vmešamo v mesno omako.

Počakamo 5 minut, da se peresniki nekoliko ohladijo. Nato v skodelici razžvrkljamo jajca, ki jih solimo in popramo. Vmešamo jih v omako s peresniki.

V naoljen pekač nadevamo polovico peresnikov. Po vrhu porazdelimo polovico natrgane mozzarelle in grobo nariban parmezan. Postopek še enkrat ponovimo tako, da imamo dve plasti testenin.

Pečemo 15 minut pri 180 °C, nato povišamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 5 minut, da se mozzarella in parmezan nekoliko zapečeta.

gratinirani peresniki z mesno omako

recept gratinirani peresniki

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top