Ozki rezanci s sardinami in pečenim paradižnikom - Tagliatelle con le sarde - Kuharski recepti - Okusno.si

Ozki rezanci s sardinami in pečenim paradižnikom – Tagliatelle con le sarde

Pred kratkim, ko sem pregledoval fotografije z našega tretjega potovanja po Siciliji, mi je v oči padla fotografija glavne jedi, ki jo je moja Tina jedla v prijetni gostilni v središču Siracuse, nekoč enem najmogočnejših mest v Sredozemlju, ki so ga 734 let pr. n. št. ustanovili Korintčani. Glavne sestavine jedi sem razbral s fotografije, ostalo pa je nastalo po moji domišljiji.

Sestavine za 2 osebi:
300 g sardin
300 g češnjevega paradižnika
1,5 žličke sladkorja
50 g izkoščičenih črnih oliv
1 zvrhana žlička kaper
2 stroka česna
½ bio limone
rožmarin
1 dl belega vina
sol
olivno olje
1 žlica krušnih drobtin
250 g ozkih jajčnih rezancev (tagliatelle)

Sardinam odrežemo glave in repe. Z ostrim nožem jih vzdolžno prerežemo, odstranimo kost in razpolovimo na 2 fileja.

recept pasta con le sarde

Paradižnik narežemo na polovice. Če je prevelik, pa na četrtine. Preložimo ga v skledo, potresemo s sladkorjem in dobro premešamo.
Izkoščičene olive vzdolžno prerežemo na polovice. Kapre in česen grobo sesekljamo. Polovico večje limone narežemo na 0,5 cm debele kolobarje, nato pa vsak kolobar še na 4 dele.

V naoljen pekač predevamo paradižnik, olive, kapre, limone in nekaj natrganega svežega rožmarina.

pasta con le sarde recept

Po 30 minutah pečenja pri 180 °C prilijemo belo vino in primešamo sesekljan česen. Po vrhu paradižnikov in oliv razporedimo fileje sardin. Pečemo še 15–20 minut.

pasta-con-le-sarde-recept

Pekač vzamemo iz pečice in vse skupaj potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih prepražili na olivnem olju.

Po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so skuhane al dente, jih precedimo in predevamo v pekač, kjer jih dobro zmešamo z omako. Na koncu vse skupaj dobro zabelimo še z olivnim oljem.

pasta con le sarde recept

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top