Pred kratkim, ko sem pregledoval fotografije z našega tretjega potovanja po Siciliji, mi je v oči padla fotografija glavne jedi, ki jo je moja Tina jedla v prijetni gostilni v središču Siracuse, nekoč enem najmogočnejših mest v Sredozemlju, ki so ga 734 let pr. n. št. ustanovili Korintčani. Glavne sestavine jedi sem razbral s fotografije, ostalo pa je nastalo po moji domišljiji.
Sestavine za 2 osebi:
300 g sardin
300 g češnjevega paradižnika
1,5 žličke sladkorja
50 g izkoščičenih črnih oliv
1 zvrhana žlička kaper
2 stroka česna
½ bio limone
rožmarin
1 dl belega vina
sol
olivno olje
1 žlica krušnih drobtin
250 g ozkih jajčnih rezancev (tagliatelle)
Sardinam odrežemo glave in repe. Z ostrim nožem jih vzdolžno prerežemo, odstranimo kost in razpolovimo na 2 fileja.
Paradižnik narežemo na polovice. Če je prevelik, pa na četrtine. Preložimo ga v skledo, potresemo s sladkorjem in dobro premešamo.
Izkoščičene olive vzdolžno prerežemo na polovice. Kapre in česen grobo sesekljamo. Polovico večje limone narežemo na 0,5 cm debele kolobarje, nato pa vsak kolobar še na 4 dele.
V naoljen pekač predevamo paradižnik, olive, kapre, limone in nekaj natrganega svežega rožmarina.
Po 30 minutah pečenja pri 180 °C prilijemo belo vino in primešamo sesekljan česen. Po vrhu paradižnikov in oliv razporedimo fileje sardin. Pečemo še 15–20 minut.
Pekač vzamemo iz pečice in vse skupaj potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih prepražili na olivnem olju.
Po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so skuhane al dente, jih precedimo in predevamo v pekač, kjer jih dobro zmešamo z omako. Na koncu vse skupaj dobro zabelimo še z olivnim oljem.