Ozki rezanci s sardinami in pečenim paradižnikom – Tagliatelle con le sarde

Pred kratkim, ko sem pregledoval fotografije z našega tretjega potovanja po Siciliji, mi je v oči padla fotografija glavne jedi, ki jo je moja Tina jedla v prijetni gostilni v središču Siracuse, nekoč enem najmogočnejših mest v Sredozemlju, ki so ga 734 let pr. n. št. ustanovili Korintčani. Glavne sestavine jedi sem razbral s fotografije, ostalo pa je nastalo po moji domišljiji.

Sestavine za 2 osebi:
300 g sardin
300 g češnjevega paradižnika
1,5 žličke sladkorja
50 g izkoščičenih črnih oliv
1 zvrhana žlička kaper
2 stroka česna
½ bio limone
rožmarin
1 dl belega vina
sol
olivno olje
1 žlica krušnih drobtin
250 g ozkih jajčnih rezancev (tagliatelle)

Sardinam odrežemo glave in repe. Z ostrim nožem jih vzdolžno prerežemo, odstranimo kost in razpolovimo na 2 fileja.

recept pasta con le sarde

Paradižnik narežemo na polovice. Če je prevelik, pa na četrtine. Preložimo ga v skledo, potresemo s sladkorjem in dobro premešamo.
Izkoščičene olive vzdolžno prerežemo na polovice. Kapre in česen grobo sesekljamo. Polovico večje limone narežemo na 0,5 cm debele kolobarje, nato pa vsak kolobar še na 4 dele.

V naoljen pekač predevamo paradižnik, olive, kapre, limone in nekaj natrganega svežega rožmarina.

pasta con le sarde recept

Po 30 minutah pečenja pri 180 °C prilijemo belo vino in primešamo sesekljan česen. Po vrhu paradižnikov in oliv razporedimo fileje sardin. Pečemo še 15–20 minut.

pasta-con-le-sarde-recept

Pekač vzamemo iz pečice in vse skupaj potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih prepražili na olivnem olju.

Po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so skuhane al dente, jih precedimo in predevamo v pekač, kjer jih dobro zmešamo z omako. Na koncu vse skupaj dobro zabelimo še z olivnim oljem.

pasta con le sarde recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top