Tako kot pri rižotah in testeninah lahko tudi pri pripravi njokov izživljamo svojo kuharsko ustvarjalnost s pripravo raznovrstnih različic, v katere najpogosteje vključujemo različno zelenjavo, meso ali sire.
Sestavine:
300 g zmrznjenega mladega graha
sol
100 g pancete
olivno olje
50 g sira pecorino
poper
500 g njokov s skuto
Grah stresemo v široko posodo. Prilijemo ravno toliko vode, da je grah pokrit (največ 2 dl). Dodamo pol žličke soli in kuhamo pri nizki temperaturi 10 minut.
Panceto razrežemo na manjše kose. V ponev kanemo nekaj kapljic olivnega olja. Pri nizki temperaturi popečemo panceto.
Dodamo skuhan grah (skupaj z vodo, v kateri se je kuhal) in pest naribanega pecorina. Povišamo temperaturo in mešamo tako dolgo, da se voda in pecorino povežeta v omako. Solimo in popramo po okusu.
Njoke skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži. Nato jih precedimo in zmešamo z omako.