Bajadera | Okusno.si

Bajadera

čokoladna bajaderaČe bi kogarkoli, ki je odraščali v 80. letih v Jugoslaviji, prosili, da našteje tri najbolj znane bonboniere iz tistih časov, bi se na prva tri mesta (sicer ne nujno v tem vrstnem redu) uvrstile Fontana (tej bonbonieri smo rekli kar ledene kocke), Griotte (če nam je kdo prinesel te čokoladne bonbone, ki so bili polnjeni z višnjami v alkoholu, sem se od žalosti skoraj zjokal) in Bajadera. Največ domačih receptov, ki so objavljeni na številnih spletnih kuharskih portalih po celi bivši Jugoslaviji, je mogoče najti za Bajadero. Verjetno zaradi tega, ker se zdi priprava te sladice najbolj preprosta. Toda, roko na srce, pravemu okusu originalne bajadere se je z domačo bajadero nemogoče približati. So le bolj ali manj posrečeni recepti. Jaz sem se z mojim receptom želel izogniti predvsem velikim količinam masla, ki ga najdemo drugih receptih in seveda narediti takšen recept za bajadero, ki ga boste vzeli za svojega.

Sestavine za temno plast: 0,4 dl sladke smetane, 30 g masla, 100 g temne jedilne čokolade, 100 g maslenih keksov
Sestavine za svetlo plast: 0,6 dl sladke smetane, 50 g masla, 100 g bele čokolade, 100 g maslenih keksov, 100 g mletih mandljev
Sestavine za preliv: 100 g jedilne čokolade, 40 g masla

Priprava temne plasti
V posodi zavremo smetano. Vmešamo maslo in nadrobljeno temno čokolado. Posodico postavimo nad parno kopel. Z metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada raztopi in da se vse sestavine lepo povežejo. Vmešamo zmlete kekse. Mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma raztopi in lepo poveže z ostalimi sestavinami.

Priprava svetle plasti
Maslene kekse zmeljemo s sekljalnikom. V posodi zavremo smetano. Vmešamo maslo in nadrobljeno belo čokolado. Posodico postavimo nad parno kopel. Z metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada raztopi in da se vse sestavine lepo povežejo. Vmešamo še zmlete kekse in mandlje. Če je masa presuha, ji dodamo nekaj kapljic sladke smetane.

Priprava bajadere in čokoladnega preliva
V manjši pekač ali pravokotno plastično posodo, ki smo jo obložili s folijo za živila, najprej vlijemo temni preliv, ki ga enakomerno porazdelimo po pekaču. Čez temno plast prelijemo svetli preliv in tudi tega enakomerno porazdelimo po celotni površini.

Posodico, v kateri pripravljamo bajadero, prestavimo v hladilnik, da se sestavine nekoliko ohladijo.

Medtem ko se bajadera v hladilniku ohlaja, se lotimo priprave čokoladnega preliva. V posodi nad soparo raztopimo na koščke razdrobljeno čokolado in maslo. Mešamo tako dolgo, da se obe sestavini lepo povežeta med seboj.

Posodico z bajadero vzamemo iz hladilnika. Svetlo plast prelijemo z raztopljeno čokolado, ki jo čim hitreje enakomerno porazdelimo po celotni površini.

čokoladna bajadera

Bajadero shranimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan jo razrežemo na približno 1 cm debele in 2 cm dolge kose.

bajadera recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top