Baba ganoush in mutabal | Okusno.si

Baba ganoush in mutabal

Baba ganoush je ena izmed najbolj priljubljenih bližnjevzhodnih jedi, katere glavna sestavina so na žaru pečeni jajčevci oz. melancani. Baba ganoush se običajno postreže kot pomaka ali namaz in se najpogosteje jé s pita kruhom. Zelo zanimivo je, da Baba ganoush v bistvu sploh ni to, za kar se predstavlja, ampak je v resnici mutabal (ponekod se imenuje moutabel), za katerega večina turistov, ki potuje po državah bližnjega vzhoda, misli, da je baba ganoush.

Obe jedi imata sicer isto osnovo (melancane), a sta si tako po izgledu kot teksturi in okusu precej različni. Tako npr. mutabal vsebuje mazljivi sestavini, kot sta tahini (sezamova pasta) in grški jogurt, baba ganoush pa sesekljano čebulo in paradižnik.

Sestavine za mutabal:
2 srednje velika melancana (360 g pečenega mesa), 2 žlici grškega jogurta, 2 žlici sezamove paste tahini, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, ½ žličke soli, ščep popra, peteršilj, oljčno olje, granatno jabolko (opcijsko)

Sestavine za baba ganoush:
2 srednje velika melancana (360 g pečenega mesa), 1 paradižnik, 1 čebula, 1 strok česna, 2 žlici limoninega soka, 50 g oljčnega olja, peteršilj, ½ žličke soli, sveža meta (opcijsko)

Postopek priprave

Najprej pripravimo pečene melancane, ki so osnova za obe jedi. Melancana rahlo naoljimo ter ju na več mestih nujno prebodemo z vilicami, da ju ne bo med peko razneslo. Melancana preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli in nastavili na žar program. Melancana med peko na približno 5 minut obrnemo. Pečena sta, ko sta mehka in se nekoliko sesedeta.

pečeni melancani

Pečena melancana pustimo počivati ​​10–15 minut, nakar ju olupimo. Tekočino, ki sta jo spustila, odlijemo. Meso melancanov na drobno sesekljamo na kuhinjski deski in pretlačimo z vilicami.

sesekljani-melancani

Tako, sedaj imamo osnovo za pripravo mutabala ali baba ganousha.

Mutabal

V melancanovo meso dodamo limonin sok, nariban česen, tahini in grški jogurt. Začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo. Mutabal postrežemo v skledicah, zabelimo z oljčnim oljem in okrasimo s semeni granatnega jabolka. Zraven ponudimo pita kruh.

mutabal-recept

Baba ganoush

V meso melancanov dodamo sesekljano čebulo, nariban česen, na drobne koščke narezan paradižnik, sesekljan peteršilj, limonin sok in oljčno olje. Solimo po okusu in vse skupaj dobro premešamo. Predevamo v skledico, zabelimo z oljčnim oljem, okrasimo z lističi sveže mete in ponudimo s sveže pečenim pita kruhom (glejte recept na naslovu https://www.okusno.si/pita-kruh/).

baba-ganoush-recept

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top