Baba ganoush in mutabal - Kuharski recepti - Okusno.si

Baba ganoush in mutabal

Baba ganoush je ena izmed najbolj priljubljenih bližnjevzhodnih jedi, katere glavna sestavina so na žaru pečeni jajčevci oz. melancani. Baba ganoush se običajno postreže kot pomaka ali namaz in se najpogosteje jé s pita kruhom. Zelo zanimivo je, da Baba ganoush v bistvu sploh ni to, za kar se predstavlja, ampak je v resnici mutabal (ponekod se imenuje moutabel), za katerega večina turistov, ki potuje po državah bližnjega vzhoda, misli, da je baba ganoush.

Obe jedi imata sicer isto osnovo (melancane), a sta si tako po izgledu kot teksturi in okusu precej različni. Tako npr. mutabal vsebuje mazljivi sestavini, kot sta tahini (sezamova pasta) in grški jogurt, baba ganoush pa sesekljano čebulo in paradižnik.

Sestavine za mutabal:
2 srednje velika melancana (360 g pečenega mesa), 2 žlici grškega jogurta, 2 žlici sezamove paste tahini, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, ½ žličke soli, ščep popra, peteršilj, oljčno olje, granatno jabolko (opcijsko)

Sestavine za baba ganoush:
2 srednje velika melancana (360 g pečenega mesa), 1 paradižnik, 1 čebula, 1 strok česna, 2 žlici limoninega soka, 50 g oljčnega olja, peteršilj, ½ žličke soli, sveža meta (opcijsko)

Postopek priprave

Najprej pripravimo pečene melancane, ki so osnova za obe jedi. Melancana rahlo naoljimo ter ju na več mestih nujno prebodemo z vilicami, da ju ne bo med peko razneslo. Melancana preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli in nastavili na žar program. Melancana med peko na približno 5 minut obrnemo. Pečena sta, ko sta mehka in se nekoliko sesedeta.

pečeni melancani

Pečena melancana pustimo počivati ​​10–15 minut, nakar ju olupimo. Tekočino, ki sta jo spustila, odlijemo. Meso melancanov na drobno sesekljamo na kuhinjski deski in pretlačimo z vilicami.

sesekljani-melancani

Tako, sedaj imamo osnovo za pripravo mutabala ali baba ganousha.

Mutabal

V melancanovo meso dodamo limonin sok, nariban česen, tahini in grški jogurt. Začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo. Mutabal postrežemo v skledicah, zabelimo z oljčnim oljem in okrasimo s semeni granatnega jabolka. Zraven ponudimo pita kruh.

mutabal-recept

Baba ganoush

V meso melancanov dodamo sesekljano čebulo, nariban česen, na drobne koščke narezan paradižnik, sesekljan peteršilj, limonin sok in oljčno olje. Solimo po okusu in vse skupaj dobro premešamo. Predevamo v skledico, zabelimo z oljčnim oljem, okrasimo z lističi sveže mete in ponudimo s sveže pečenim pita kruhom (glejte recept na naslovu https://www.okusno.si/pita-kruh/).

baba-ganoush-recept

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top