Beluševa kremna juha - Kuharski recepti - Okusno.si

Beluševa kremna juha

Kremna juha iz belušev je elegantna in preprosta jed, ki navduši z nežnim okusom in kremasto teksturo. Primerna je tako za vsakodnevne obroke kot tudi za posebne priložnosti, saj z njo vedno očarate goste. Beluši so prava spomladanska poslastica, polni vitaminov in mineralov, njihova prefinjena aroma pa odlično dopolnjuje nežne juhe, rižote ali solate. Ta recept vam bo pokazal, kako iz te dragocene zelenjave pripraviti jed, ki bo navdušila vse ljubitelje sezonskih dobrot.

Sestavine za juho z beluši (za 4 osebe):

  • 500 g belušev (zelene ali bele, po želji)
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali voda z zelenjavno kocko)
  • 200 ml sladke smetane (ali poljubnega rastlinskega nadomestka)
  • 1 krompir
  • Sol in poper po okusu
  • Ščepec muškatnega oreščka (po želji)
  • Svež peteršilj ali drobnjak za okras

Postopek priprave beluševe juhe

  • Beluše operite in odstranite trde konce (približno 2–3 cm spodnjega dela). Če uporabljate bele beluše, jih še olupite z lupilcem za zelenjavo.
  • Čebulo drobno nasekljajte, česen pa sesekljajte ali stisnite.
  • Krompir olupite in narežite na manjše koščke
  • V večjem loncu segrejte maslo. Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postekleni.
  • Nato dodajte česen in pražite še minuto, da zadiši.
  • Beluše narežite na manjše kose (prihranite vršičke za dekoracijo, če želite) in jih dodajte v lonec.
  • Dodajte tudi krompir.
  • Vse skupaj zalijte z zelenjavno jušno osnovo.

Kako dolgo se kuha juha iz belušev?

  • Beluševo juho zavrite in nato takoj zmanjšajte temperaturo.
  • Dodajte sol, poper in ščepec muškatnega oreščka po okusu.
  • Juho kuhajte na srednji temperaturi 15–20 minut, dokler beluši in krompir niso mehki.
  • Juho nato odstavite in jo s paličnim mešalnikom spasirate v gladko kremo.
  • Juho ponovno prelijte v posodo, segrejte in vmešajte sladko smetano.

Dekoracija in postrežba

  • Če ste prihranili vršičke belušev, jih na hitro popražite na maslu in z njimi okrasite juho.
  • Juho servirajte v krožnikih ali skodelicah, posuto s svežim peteršiljem ali drobnjakom.

Dodatni namigi za pripravo beluševe juhe

  • Za bolj intenziven okus lahko pred kuhanjem beluše hitro popražite na maslu.
  • Če želite lažjo različico, smetano izpustite ali uporabite mleko.
  • Juho lahko ponudite s popečenimi kruhki ali parmezanovo čipko.
beluseva-kremna-juha
beluševa kremna juha

Kakšna je razlika med beluši in šparglji?

Beluši so gojeni šparglji, beli rastejo pod zemljo in so nežnejši, medtem ko zeleni rastejo na soncu in imajo bolj izrazit okus. Divji šparglji so naravni poganjki, tanjši in bolj grenki, z intenzivnejšim okusom. Obe vrsti sta odlični za kulinarične kreacije, izbira pa je odvisna od recepta in želene arome.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top