Špinačni narastki | Okusno.si

Špinačni narastki

Sformato je rahel narastek, narejen iz jajc in zelenjave, ki ga spečemo v manjših okroglih skodelicah. Je okusna in elegantna jed, ki jo lahko postrežemo kot toplo predjed ali kot prilogo mesnim in ribjim jedem. Beseda »sformato« izhaja iz italijanskega glagola »sformare«, kar bi lahko prevedli kot »«. V primeru peke se to nanaša na odstranjevanje jedi iz pekača ali kalupa, v katerem jo pečemo.

Sestavine:

  • 250 g odcejene spasirane špinače
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • 100 g ricotte
  • 4 jajca
  • 30 g naribanega parmezana
  • 1 žlica krušnih drobtin in nekaj drobtin za posip posodic
  • muškatni orešček
  • maslo za premaz skodelic

Sestavine za parmezanovo omako:

  • 25 g masla
  • 10 g moke
  • 1 dl mleka
  • 0,5 dl smetane za kuhanje
  • sol, poper
  • 40 g naribanega parmezana

V ponvi na oljčnem olju počasi prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni, v ponev dodamo spasirano špinačo. Rahlo solimo in popramo. Kuhamo kakšnih 5 minut, da povre vsa odvečna tekočina. Odstavimo posodo in počakamo nekaj minut, da se špinača ohladi.

V skledi zmiksamo jajca, ricotto, parmezan in krušne drobtine. Dodamo špinačo, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter vse skupaj dobro premešamo.

Manjše posodice za peko suflejev premažemo z maslom in jih potresemo z drobtinami.

Špinačno maso predevamo v posodice in sicer do dveh tretjin njihove višine. Posodice prestavimo v pekač, v katerega prilijemo vrelo vodo, ki naj sega do polovice višine posodic.

špinačni sformato

Kako dolgo pečemo špinačne narastke?

Špinačne narastke pečemo približno 40 minut v pečici, ki smo jo segreli na 190 °C. Ko so pečeni, jih previdno vzamemo iz pekača, v katerem je zelo vroča voda, in počakamo, da se nekoliko ohladijo.

spinach sformato

Nato gremo z nožem okoli roba do dna modela, v katerem so se pekli, da jih bomo lažje spravili ven. Na model postavimo krožnik, na katerem bomo servirali narastke, in vse skupaj obrnemo, da sformato pade na krožnik.

Pokapamo z najboljšim oljčnim oljem, ki ga imamo, potresemo s parmezanom in prelijemo s parmezanovo omako.

Parmezanova omaka

V kozici segrejemo maslo, v katerega vmešamo moko. Ko se sestavini povežeta, prilijemo še mleko in smetano za kuhanje. Solimo in popramo po okusu. Med mešanjem kuhamo na nizki temperaturi približno 4 minute. V omako vmešamo nariban parmezan, kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo, nato pa odstavimo posodo.

parmezanova omaka

špinačni narastek

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top