Sformato je rahel narastek, narejen iz jajc in zelenjave, ki ga spečemo v manjših okroglih skodelicah. Je okusna in elegantna jed, ki jo lahko postrežemo kot toplo predjed ali kot prilogo mesnim in ribjim jedem. Beseda »sformato« izhaja iz italijanskega glagola »sformare«, kar bi lahko prevedli kot »«. V primeru peke se to nanaša na odstranjevanje jedi iz pekača ali kalupa, v katerem jo pečemo.
Sestavine:
- 250 g odcejene spasirane špinače
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- sol, poper
- 100 g ricotte
- 4 jajca
- 30 g naribanega parmezana
- 1 žlica krušnih drobtin in nekaj drobtin za posip posodic
- muškatni orešček
- maslo za premaz skodelic
Sestavine za parmezanovo omako:
- 25 g masla
- 10 g moke
- 1 dl mleka
- 0,5 dl smetane za kuhanje
- sol, poper
- 40 g naribanega parmezana
V ponvi na oljčnem olju počasi prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni, v ponev dodamo spasirano špinačo. Rahlo solimo in popramo. Kuhamo kakšnih 5 minut, da povre vsa odvečna tekočina. Odstavimo posodo in počakamo nekaj minut, da se špinača ohladi.
V skledi zmiksamo jajca, ricotto, parmezan in krušne drobtine. Dodamo špinačo, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter vse skupaj dobro premešamo.
Manjše posodice za peko suflejev premažemo z maslom in jih potresemo z drobtinami.
Špinačno maso predevamo v posodice in sicer do dveh tretjin njihove višine. Posodice prestavimo v pekač, v katerega prilijemo vrelo vodo, ki naj sega do polovice višine posodic.
Kako dolgo pečemo špinačne narastke?
Špinačne narastke pečemo približno 40 minut v pečici, ki smo jo segreli na 190 °C. Ko so pečeni, jih previdno vzamemo iz pekača, v katerem je zelo vroča voda, in počakamo, da se nekoliko ohladijo.
Nato gremo z nožem okoli roba do dna modela, v katerem so se pekli, da jih bomo lažje spravili ven. Na model postavimo krožnik, na katerem bomo servirali narastke, in vse skupaj obrnemo, da sformato pade na krožnik.
Pokapamo z najboljšim oljčnim oljem, ki ga imamo, potresemo s parmezanom in prelijemo s parmezanovo omako.
Parmezanova omaka
V kozici segrejemo maslo, v katerega vmešamo moko. Ko se sestavini povežeta, prilijemo še mleko in smetano za kuhanje. Solimo in popramo po okusu. Med mešanjem kuhamo na nizki temperaturi približno 4 minute. V omako vmešamo nariban parmezan, kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo, nato pa odstavimo posodo.



Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.