Kaj dobiš, če srbski prebranac in makedonski tavče gravče križaš po slovensko? Pravilen odgovor je: pečen fižol s kranjsko klobaso! Seveda se pri pripravi recepture nisem mogel izogniti vinu, ki to jed povzdigne še za stopničko višje.
Sestavine za pečen fižol (za 4 osebe):
- 1 par kranjske klobase
- oljčno olje
- 200 g čebule
- 4 stroki česna
- 1 žlička dimljene paprike
- 1 dl rdečega vina pinot
- 2 dl vode ali jušne osnove
- 1 velika žlica paradižnikove mezge
- 1 pločevinka belega fižola (800 g, neto teža 480 g)
- sol, poper
- majaron
- peteršilj
Kako naredimo pečen fižol?
Kranjsko klobaso narežemo na približno 0,5 cm debele kolute.
V ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem med stalnim mešanjem pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezano kranjsko klobaso. Povišamo temperaturo in klobaso popečemo z obeh strani.
Začinimo jo z dimljeno mleto papriko, premešamo in počakamo slabo minutko, da zadiši.
Prilijemo vino in mešamo, dokler tretjina vina ne povre. Nato prilijemo vodo ali – še boljše – jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo ter fižol, ki smo ga odcedili in dobro oprali. Premešamo, solimo in popramo po okusu, začinimo z majaronom in na rahlem ognju kuhamo 20 minut.
Kako dolgo pečemo pečen fižol?
Jed nato prestavimo v ognjevarno posodo in damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 240 °C. Pečemo 15 minut, da se na površini naredi zlatorjava skorjica.
Fižol potresemo s sesekljanim peteršiljem.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.