Kaj dobiš, če srbski prebranac in makedonski tavče gravče križaš po slovensko? Pravilen odgovor je: pečen fižol s kranjsko klobaso! Seveda se pri pripravi recepture nisem mogel izogniti vinu, ki to jed povzdigne še za stopničko višje.
Sestavine za pečen fižol (za 4 osebe):
- 1 par kranjske klobase
- oljčno olje
- 200 g čebule
- 4 stroki česna
- 1 žlička dimljene paprike
- 1 dl rdečega vina pinot
- 2 dl vode ali jušne osnove
- 1 velika žlica paradižnikove mezge
- 1 pločevinka belega fižola (800 g, neto teža 480 g)
- sol, poper
- majaron
- peteršilj
Kako naredimo pečen fižol?
Kranjsko klobaso narežemo na približno 0,5 cm debele kolute.
V ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem med stalnim mešanjem pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezano kranjsko klobaso. Povišamo temperaturo in klobaso popečemo z obeh strani.
Začinimo jo z dimljeno mleto papriko, premešamo in počakamo slabo minutko, da zadiši.
Prilijemo vino in mešamo, dokler tretjina vina ne povre. Nato prilijemo vodo ali – še boljše – jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo ter fižol, ki smo ga odcedili in dobro oprali. Premešamo, solimo in popramo po okusu, začinimo z majaronom in na rahlem ognju kuhamo 20 minut.
Kako dolgo pečemo pečen fižol?
Jed nato prestavimo v ognjevarno posodo in damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 240 °C. Pečemo 15 minut, da se na površini naredi zlatorjava skorjica.
Fižol potresemo s sesekljanim peteršiljem.
