Pečen fižol s kranjsko klobaso - Kuharski recepti - Okusno.si

Pečen fižol s kranjsko klobaso

Kaj dobiš, če srbski prebranac in makedonski tavče gravče križaš po slovensko? Pravilen odgovor je: pečen fižol s kranjsko klobaso! Seveda se pri pripravi recepture nisem mogel izogniti vinu, ki to jed povzdigne še za stopničko višje.

Sestavine za pečen fižol (za 4 osebe):

  • 1 par kranjske klobase
  • oljčno olje
  • 200 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1 dl rdečega vina pinot
  • 2 dl vode ali jušne osnove
  • 1 velika žlica paradižnikove mezge
  • 1 pločevinka belega fižola (800 g, neto teža 480 g)
  • sol, poper
  • majaron
  • peteršilj

Kako naredimo pečen fižol?

Kranjsko klobaso narežemo na približno 0,5 cm debele kolute.

V ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem med stalnim mešanjem pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezano kranjsko klobaso. Povišamo temperaturo in klobaso popečemo z obeh strani.

kranjska-klobasa-fižol

Začinimo jo z dimljeno mleto papriko, premešamo in počakamo slabo minutko, da zadiši.

Prilijemo vino in mešamo, dokler tretjina vina ne povre. Nato prilijemo vodo ali – še boljše – jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo ter fižol, ki smo ga odcedili in dobro oprali. Premešamo, solimo in popramo po okusu, začinimo z majaronom in na rahlem ognju kuhamo 20 minut.

fižol-kranjska-klobasa

Kako dolgo pečemo pečen fižol?

Jed nato prestavimo v ognjevarno posodo in damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 240 °C. Pečemo 15 minut, da se na površini naredi zlatorjava skorjica.

Fižol potresemo s sesekljanim peteršiljem.

pečen fižol
Pečen fižol s kranjsko klobaso

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top