Bezgov sirup

Mislim da sirupov za pripravo soka v naši družini ne kupujemo že kakšnih 10 let. Razlog je čisto preprost – vsako leto konec maja se odpravim nabirat bezeg iz katerega potem skuham toliko sirupa (moj rekord je 65 litrov), da ga imamo dovolj do naslednjega leta.

Sestavine za pripravo bezgovega sirupa:

  • 30 bezgovih cvetov
  • 3 l prekuhane vode
  • 3 kg sladkorja
  • 3 vrečke citronske kisline po 20 g
  • 3 limone

Postopek za pripravo bezgovega sirupa

bezgov sirup30 večjih bezgovih cvetov namakamo 24 ur v 3 litrih prekuhane in na sobno temperaturo ohlajene vode.

Bezgovo tekočino precedimo skozi cedilo v katerega smo položili gazo.

V večjo posodo prelijemo bezgovo tekočino, dodamo sladkor, citronsko kislino in sok stisnjenih limon.

Počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor res dobro raztopi.

S pomočjo lijaka prelijemo sirup v steklenice, ki smo jih segrevali 20 minut v pečici pri 110 stopinjah. Če porabljamo steklenice na navoj, jih zapremo z zamaški, ki smo prekuhali v vreli vodi.

Bezgov sirup brez težav zdrži več kot letno dni v temnem in hladnem prostoru.

 

 

bezgov sirup recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top