Bezgov sirup | Kuharski recepti - Okusno.si

Bezgov sirup

Mislim da sirupov za pripravo soka v naši družini ne kupujemo že kakšnih 10 let. Razlog je čisto preprost – vsako leto konec maja se odpravim nabirat bezeg iz katerega potem skuham toliko sirupa (moj rekord je 65 litrov), da ga imamo dovolj do naslednjega leta.

Sestavine za pripravo bezgovega sirupa:

  • 30 bezgovih cvetov
  • 3 l prekuhane vode
  • 3 kg sladkorja
  • 3 vrečke citronske kisline po 20 g
  • 3 limone

Postopek za pripravo bezgovega sirupa

bezgov sirup30 večjih bezgovih cvetov namakamo 24 ur v 3 litrih prekuhane in na sobno temperaturo ohlajene vode.

Bezgovo tekočino precedimo skozi cedilo v katerega smo položili gazo.

V večjo posodo prelijemo bezgovo tekočino, dodamo sladkor, citronsko kislino in sok stisnjenih limon.

Počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor res dobro raztopi.

S pomočjo lijaka prelijemo sirup v steklenice, ki smo jih segrevali 20 minut v pečici pri 110 stopinjah. Če porabljamo steklenice na navoj, jih zapremo z zamaški, ki smo prekuhali v vreli vodi.

Bezgov sirup brez težav zdrži več kot letno dni v temnem in hladnem prostoru.

 

 

bezgov sirup recept

Bezeg

Bezeg, znanstveno imenovan Sambucus, je vrsta grmovnic in dreves, ki rastejo v večjem delu severne poloble. Je listopadni, večstojni grm ali majhno drevo, ki pogosto raste v živih mejah in na vrtovih. Bezeg je znan po številnih zdravilnih in kulinaričnih uporabah ter simbolnih pomenih v različnih kulturah po vsem svetu.

Bezeg se že dolgo uporablja v tradicionalni medicini. Iz njegovih cvetov in jagod so pripravljali poparke in čaje za zdravljenje prehlada, kašlja in gripe. Iz cvetov so pripravljali tudi sirup za zdravljenje vnetega grla in težav z dihali. Iz lubja in listov se tradicionalno izdelujejo mazila za zdravljenje kožnih bolezni, kot sta ekcem in luskavica. Poleg tega se je bezeg uporabljal tudi za proizvodnjo vina, marmelad in srca.

Bezeg je znan tudi po številnih simboličnih pomenih. V številnih kulturah velja za simbol zaščite in obnove ter je povezan s ciklom smrti in ponovnega rojstva. Velja tudi za drevo sreče in plodnosti ter se pogosto uporablja v folklori in vraževerju. Drevo bezeg je povezano tudi z istoimensko keltsko boginjo, ki je povezana z znanjem in modrostjo.

Bezeg je čudovita in vsestranska rastlina, ki je prežeta z zgodovino in simboliko. Zaradi številnih zdravilnih in kulinaričnih uporab je pomembna rastlina, zaradi svojega simbolnega pomena pa je pomemben in močan simbol v številnih kulturah.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top