Priprava jajčnih omlet ponuja veliko kreativnih možnosti glede uporabe sestavin. Tako lahko npr. namesto bučk uporabimo špinačo ali šparglje, namesto parmezana kakšen drug sir, namesto zelenjavne pa lahko naredimo npr. klasično omleto s šunko in sirom. Možnosti je zares veliko, izbira pa vaša. Meni je ljuba omleta s popečenimi bučkami.
Sestavine za pripravo jajčne omlete (za 1 osebo): 2 jajci, 0.4 dcl mleka, sol, poper, olje, 25 g sira
V skledici razžvrkljamo jajca. Primešamo nariban sir. Začinimo s soljo in poprom.
V vročo naoljeno ponev (ogreto na srednjo temperaturo) vlijemo jajčno mešanico. Zelo pomembno je, da ponev ni prevroča, saj se vam lahko spodnji del zažge, medtem ko je zgoraj omleta še povsem tekoča.
Ponev pokrijemo s pokrovom. Pečemo približno 1 minuto. Odkrijemo pokrovko. V kolikor je zgornja plast še tekoča, z lopatko privzdignemo omleto ob robovih, tako, da steče jajčna zmes pod omleto. Pokrijemo posodo za cca. 20 sekund. Z lopatko nato preložimo omleto na polovico. Pečemo jo še približno pol minute.
Omleto preložimo na krožnik. Ponudimo jo z rezino svežega kruha.