Boranja – omaka s stročjim fižolom
Boranja mi najbolj tekne v poletnih mesecih, saj vsebuje veliko zelenjave in malo mesa. Z nekoliko več tekočine jo lahko pripravimo kot enolončnico, gostejša izvedba pa se lepo poda s pire krompirjem.
Sestavine za 4 osebe: olje, 2 čebuli, 300g svinjskega mesa, 500g stročjega fižola, 2 paradižnika, šetraj, zelena, majaron, peteršilj, sol, poper, drobtine
Kako se naredi boranja?
- Operemo stročji fižol in mu porežemo konce.
- Na olju prepražimo sesekljano čebulo.
- Ko čebula postekleni, dodamo na kose narezano meso.
- Pražimo tako dolgo, da meso popeče z vseh strani.
- Dodamo na polovičke narezane stroke stročjega fižola ter na drobne koščke narezan paradižnik.
- Zalijemo z 2dl vode ali še bolje z jušno osnovo.
- Začinimo s soljo, šetrajem, zeleno in majaronom.
- Kuhamo 20 minut.
- Dodamo sesekljan peteršilj in žlico drobtin, da zgostimo omako.
- Dobro premešamo in na hitro zavrejemo omako.
- Ponudimo s pire krompirjem.