Boranja mi najbolj tekne v poletnih mesecih, saj vsebuje veliko zelenjave in malo mesa. Z nekoliko več tekočine jo lahko pripravimo kot enolončnico, gostejša izvedba pa se lepo poda s pire krompirjem.
Sestavine za 4 osebe: olje, 2 čebuli, 300g svinjskega mesa, 500g stročjega fižola, 2 paradižnika, šetraj, zelena, majaron, peteršilj, sol, poper, drobtine
Kako se naredi boranja?
- Operemo stročji fižol in mu porežemo konce.
- Na olju prepražimo sesekljano čebulo.
- Ko čebula postekleni, dodamo na kose narezano meso.
- Pražimo tako dolgo, da meso popeče z vseh strani.
- Dodamo na polovičke narezane stroke stročjega fižola ter na drobne koščke narezan paradižnik.
- Zalijemo z 2dl vode ali še bolje z jušno osnovo.
- Začinimo s soljo, šetrajem, zeleno in majaronom.
- Kuhamo 20 minut.
- Dodamo sesekljan peteršilj in žlico drobtin, da zgostimo omako.
- Dobro premešamo in na hitro zavremo omako.
- Ponudimo s pire krompirjem.
Kako postrežemo boranjo?
Boranja je najboljša sveže pripravljena, vendar se okusi čudovito prepletejo, če jo pustimo stati čez noč. Postrezite jo s kosom svežega kruha, pire krompirjem ali celo polento. Če želite jed osvežiti, jo potresite s svežim peteršiljem.
Kaj je boranja?
Boranja izhaja iz balkanske kuhinje in je prepoznavna po uporabi stročjega fižola, ki je lahko svež, zamrznjen ali vložen. Dodatek mesa, najpogosteje svinjskega ali govejega, pa tudi piščanca, obogati jed in poskrbi, da je primerna za celotno družino.