Boranja – omaka s stročjim fižolom | Okusno.si

Boranja – omaka s stročjim fižolom

Boranja mi najbolj tekne v poletnih mesecih, saj vsebuje veliko zelenjave in malo mesa. Z nekoliko več tekočine jo lahko pripravimo kot enolončnico, gostejša izvedba pa se lepo poda s pire krompirjem.

Sestavine za 4 osebe: olje, 2 čebuli, 300g svinjskega mesa, 500g stročjega fižola, 2 paradižnika, šetraj, zelena, majaron, peteršilj, sol, poper, drobtine
boranja

Kako se naredi boranja?

 1. Operemo stročji fižol in mu porežemo konce.
 2. Na olju prepražimo sesekljano čebulo.
 3. Ko čebula postekleni, dodamo na kose narezano meso.
 4. Pražimo tako dolgo, da meso popeče z vseh strani.
 5. Dodamo na polovičke narezane stroke stročjega fižola ter na drobne koščke narezan paradižnik.
 6. Zalijemo z 2dl vode ali še bolje z jušno osnovo.
 7. Začinimo s soljo, šetrajem, zeleno in majaronom.
 8. Kuhamo 20 minut.
 9. Dodamo sesekljan peteršilj in žlico drobtin, da zgostimo omako.
 10. Dobro premešamo in na hitro zavrejemo omako.
 11. Ponudimo s pire krompirjem.

boranja0

boranja1

boranja2

Stročji fižol – dodatne informacije

Stročji fižol je vrsta zelenjave, ki je del družine stročnic. Plodovi stočjega fižola so dolgi, vitki in zelene barve ter se običajno uživajo kuhani. Stročji fižol je dober vir vitaminov A, C in K ter prehranskih vlaknin. Stročji fižol lahko jeste kuhan na pari, kuhan, pražen ali ocvrt.

Stročji fižol je vsestransko in zdravo živilo, ki ga pogosto uživajo po vsem svetu. Rastlina znanstveno znana kot Phaseolus vulgaris, je pravzaprav vrsta stročnic (kot so leča, čičerika) in se goji že stoletja. Stročji fižol je običajno zelene barve, čeprav so lahko nekatere sorte rumene, vijolične ali celo črtaste. Stročji fižol ima malo kalorij in veliko vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.

Stročji fižol je neverjetno enostavno vključiti v različne jedi. Kuhan ali na pari kuhan stročji fižol se pogosto uporablja kot priloga, lahko pa ga dodamo tudi solatam, juham, testeninam. Drugi priljubljeni recepti, ki uporabljajo stročji fižol, vključujejo enolončnice iz stročjega fižola, enolončnice iz stročjega fižola in krompirja ter vložen stročji fižol.

Stročji fižol zagotavlja edinstveno kombinacijo hranilnih snovi in ​​njegovo redno uživanje lahko pomaga pri različnih zdravstvenih koristih. Uživanje velikih količin stročjega fižola lahko vašemu telesu zagotovi železo, kalcij, folate, beljakovine in antioksidante. Stročji fižol je tudi zelo bogat z vitaminom C, ki pomaga podpirati imunski sistem in pomaga preprečevati poškodbe celic zaradi prostih radikalov. Uživanje stročjega fižola lahko tudi pomaga znižati raven holesterola in zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka.

Čeprav je stročji fižol običajno na voljo vse leto v večini trgovin z živili, je lokalno pridelan ekološki stročji fižol v sezoni v poletnih mesecih. Nakup svežega lokalno pridelanega ekološko pridelanega stročjega fižola je najboljši način, da dobite najboljši okus in največjo hranljivost.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top