Pripravimo osnovo za vanilijev sladoled.
Sestavine za vanilijev sladoled: 5 dl mleka, 1 vanilijev strok, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja, 1,5 dl sladke smetane
Sestavine za sladoled čokonana: 2 banani, 50 g jedilne čokolada
Nato vmešamo v jajčno kremo 2 banani, ki smo ju pretlačili z vilicami. Nad parno kopeljo raztopimo čokolado. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Jajčno kremo prelijemo v avtomat za pripravo sladoleda in začnemo delati sladoled. Med hlajenjem in mešanjem kreme počasi prilivamo raztopljeno čokolado.
Ko dobi sladoled primerno gostoto, ga predevamo v nizko plastično posodo, ki jo zapremo s pokrovom. Sladoled damo še za kakšno uro ali dve v zamrzovalno skrinjo. Vmes ga vsakih 30 minut premešamo.
Če nimamo aparata za sladoled, damo posodo z jajčno kremo v zamrzovalnik. Če ne želimo, da postane trda kot kamen, jo moramo približno vsakih 10 minut vzeti iz zamrzovalnika in na hitro premešati (da razbijemo kristale in vmešamo nekaj zraka v kremo). Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo mehke in seveda dovolj ohlajene sladoledne strukture.