Pite so ena najbolj hvaležnih jedi za izživljanje kulinaričnih kreativnosti. Lahko so slane ali sladke, zelenjavne, sadne ali mesne. Lahko bi rekli, da domišljija pri pripravi pit ne pozna meja. Borovničeva pita je zelo okusna sladica. Sladkost borovnic uravnoteži bogata in kremasta tekstura sira mascarpone, hrustljava maslena skorjica pa poskrbi, da vsak grižljaj predstavlja edinstveno kombinacijo okusov.
Sestavine za pripravo borovničeve pite:
1 zavitek listnatega testa
6 kom. Savoiardi oz. baby piškotov
250 g mascarpone
2 jajci
1 vanili sladkor
2 žlici sladkorja
3 dcl borovnic
2 žlički sladkorja v prahu
Kako naredimo borovničevo pito?
Naoljen pekač obložimo z na slab centimeter razvaljanim listnatim testom. Piškote nadrobimo in jih potresem po testu. Po zdrobljenih piškotih potresemo še borovnice.
Priprava jajčnega preliva za borovničevo pito
V posodici razžvrkljamo 1 jajce, 1 rumenjak, vanili sladkor in 2 žlici sladkorja. Dodamo mascarpone in vse skupaj dobro zmiksamo.
Borovnice prelijemo z jajčnim prelivom.
Pito pečemo v pečici, ki smo jo prehodno ogreli na 180 stopinj.
Iz beljaka stepemo trd sneg, ki smo mu dodali 2 žlički sladkorja v prahu.
Po 20 minutah pečenja premažemo pito z beljakovim snegom in damo peči še za 10 minut.