Ko sem bil na kuharskem tečaju pri enem najboljših slovenskih kuharjev, Marku Pavčniku, ki že vrsto let uspešno vodi restavracijo Pavus v Laškem, me je Marko med drugim podučil, kako se pravilno speče ribji file. Seveda sem pridobljeno znanje kmalu preizkusil tudi v praksi.
Sestavine za 2 osebi:
2 brancina (približno 1 kg)
olivno olje
sol
1 koromač (približno 350 g)
500 g blitve
3 stroki česna
500 g krompirja
Kako se lotimo priprave brancina?
Očiščenemu brancinu odrežemo glavo, ga razpolovimo po dolžini in odstranimo vse kosti, tako da dobimo 2 lepa fileja.


V ponvi na vročem olivnem olju ga s kožo navzdol pečemo približno 3 minute, da koža zakrkne in postane zlatorjave barve. Če se file ob robovih privzdigne, ga s pomočjo obračalke pritisnemo k ponvi. File obrnemo in pečemo še 1 minuto. Ko je pečen, ga preložimo na krožnik in posolimo.

Koromaču odrežemo olesenele dele, ga razpolovimo in damo za 10 minut kuhati v osoljeno vrelo vodo. V ponvi ga nato na olivnem olju počasi popečemo z obeh strani.
Dobro oprano blitvo damo v večji lonec z osoljeno vrelo vodo. Po 3 minutah kuhanja jo precedimo in na kuhinjski deski na grobo narežemo.
V ponvi na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni (ne sme porjaveti), dodamo blitvo, premešamo in kuhamo še dobro minuto.
Krompir olupimo, umijemo in narežemo na večje kose. V osoljeni vreli vodi skuhamo krompir do mehkega (kuhamo približno 20 minut).
Na krožnik serviramo file brancina, blitvo, koromač in kuhan krompir.

Kakšna riba je brancin?
Brancin ima nežno belo meso, ki je polno okusa, a hkrati zelo lahko. Bogat je z beljakovinami in vsebuje zelo malo maščob, kar je odlično za lahko večerjo ali kosilo.