File brancina s koromačem | Kuharski recepti - Okusno.si

File brancina s koromačem

Ko sem bil na kuharskem tečaju pri enem najboljših slovenskih kuharjev, Marku Pavčniku, ki že vrsto let uspešno vodi restavracijo Pavus v Laškem, me je Marko med drugim podučil, kako se pravilno speče ribji file. Seveda sem pridobljeno znanje kmalu preizkusil tudi v praksi.

Sestavine za 2 osebi:
2 brancina (približno 1 kg)
olivno olje
sol
1 koromač (približno 350 g)
500 g blitve
3 stroki česna
500 g krompirja

Očiščenemu brancinu odrežemo glavo, ga razpolovimo po dolžini in odstranimo vse kosti, tako da dobimo 2 lepa fileja.

brancin
brancin
filiranje ribe
filiranje ribe

V ponvi na vročem olivnem olju ga s kožo navzdol pečemo približno 3 minute, da koža zakrkne in postane zlatorjave barve. Če se file ob robovih privzdigne, ga s pomočjo obračalke pritisnemo k ponvi. File obrnemo in pečemo še 1 minuto. Ko je pečen, ga preložimo na krožnik in posolimo.

brancin na žaru
brancin na žaru

Koromaču odrežemo olesenele dele, ga razpolovimo in damo za 10 minut kuhati v osoljeno vrelo vodo. V ponvi ga nato na olivnem olju počasi popečemo z obeh strani.

Dobro oprano blitvo damo v večji lonec z osoljeno vrelo vodo. Po 3 minutah kuhanja jo precedimo in na kuhinjski deski na grobo narežemo.

V ponvi na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni (ne sme porjaveti), dodamo blitvo, premešamo in kuhamo še dobro minuto.

Krompir olupimo, umijemo in narežemo na večje kose. V osoljeni vreli vodi skuhamo krompir do mehkega (kuhamo približno 20 minut).

Na krožnik serviramo file brancina, blitvo, koromač in kuhan krompir.

recept file brancina
recept file brancina

Kakšna riba je brancin?

Brancin, znan tudi pod imenom morski volk je priljubljena morska riba, ki je cenjena zaradi svojega nežnega, a okusnega mesa. Brancin ima srebrno sivo kožo in je prepoznaven po svoji vitki in podolgovati obliki. Ribe so običajno dolge od 40 do 60 centimetrov, lahko pa zrastejo tudi večje. Brancin je razširjen v severovzhodnem Atlantiku, od Norveške do Senegala, vključno z Sredozemskim in Črnim morjem. Ribe običajno živijo v obalnih vodah. Brancin se prehranjuje z manjšimi ribami, rakci in drugimi majhnimi morskimi organizmi.

Brancin je zelo cenjen v kuhinji zaradi svojega nežnega, a okusnega belega mesa, ki ima malo maščob in visoko vrednost beljakovin. Riba je vsestranska za pripravo in se lahko peče, grilira, kuha na pari ali cvre. Pogosto se postreže z različnimi omakami, zelišči in začimbami.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top