Jagnječje stegno v zelenjavni omaki | Okusno.si

Jagnječje stegno v zelenjavni omaki

Priprave jagnječjega stegna se vsekakor ne boste lotili med tednom, niti med vikendom, če morate skuhati kosilo npr. za 2 odrasli osebi in 2 otroka, ampak takrat, ko pride v hišo več gostov.

Sestavine:
1 jagnječje stegno (približno 2 kg)
4 stroki česna
1 žlica gorčice
2 žlički soli
½ žličke popra
1 žlička rožmarina
1 dl olivnega olja
2 cela česna
1 limona
2 dl belega vina
2 korenčka
1 čebula
1 veja stebelne zelene
1 por

Stegno en dan pred peko mariniramo. V skledici dobro zmešamo 4 sesekljane stroke česna, gorčico, sol, poper, rožmarin in olivno olje. Marinado z rokami vtremo v meso.

jagnjecje-stegno

Na dno pekača položimo 2 cela in neolupljena česna, ki smo ju prečno razpolovili. Nanje položimo začinjeno stegno. Po vrhu mesa porazdelimo nekaj na tanko narezanih kolobarjev limone. Pekač prekrijemo z alufolijo in ga čez noč pustimo v hladilniku.

Pečico segrejemo na 180 °C. Vanjo položimo pekač z jagenjčkom, ki smo ga 1 uro pred pečenjem vzeli iz hladilnika.

Po 30 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice, privzdignemo alufolijo in prilijemo vino. Meso ponovno pokrijemo z alufolijo in damo nazaj v pečico.

Po 30 minutah vzamemo meso ponovno iz pečice, ga prelijemo s tekočino iz pekača in dodamo narezano korenje, čebulo, zeleno in por. Pokrijemo in pečemo nadaljnjih 45 minut. Vmes še enkrat prelijemo meso s tekočino iz pekača.

jagnje-v-pecici

Po 1 uri in 45 minutah pečenja odkrijemo meso in povišamo temperaturo v pečici na 220 °C.

Skupen čas pečenja je odvisen od teže mesa. Če je stegno težko 2 kg, ga pečemo 2 uri, če je npr. težko 3 kg, ga pečemo 3 ure.

Ko je meso pečeno, damo pekač iz pečice in ga pustimo počivati vsaj 10 minut, da se mesni sokovi enakomerno porazdelijo.

Med počivanjem mesa pripravimo zelenjavno omako. Zelenjavo iz pekača predevamo v primerno posodo in jo s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko omako. Po potrebi lahko prilijemo še nekaj tekočine iz pekača.

Meso narežemo na kose, ki jih predevamo v večji servirni krožnik, v katerega prilijemo omako. Poleg mesa lahko ponudimo popečeno polento (glejte recept na naslovu https://www.okusno.si/popecena-polenta-recept/) in zelenjavo z žara.

jagenjček v pečici

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top