Mesna štruca

Nikar se ne ustrašite recepta, kljub velikemu številu potrebnih sestavin in dolgo opisanemu postopku. Priprava mesne štruce je namreč precej bolj preprosta, kot se zdi na prvi pogled.

Sestavine za 5 oseb:
1 čebula
3 stroki česna
olivno olje
150 g kruhovih kock
2 dl mlačnega mleka
½ rdeče paprike (75 g)
½ zelene paprike (75 g)
2 jajci
1 kg mletega govejega mesa
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica gorčice
1 žlica worcesterske omake
1 žlička sladke paprike
sol
poper
majaron
maslo

Sestavine za preliv:
1 dl pasiranega paradižnika
1 žlica kečapa
3 žličke rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Med stalnim mešanjem in pri nizki temperaturi ju pražimo v ponvi na olivnem olju. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo s štedilnika in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Nekaj dni star kruh ali žemlje narežemo na manjše kocke in prelijemo z mlačnim mlekom.

Paprike očistimo, razrežemo na trakove in na drobno sesekljamo.

V skledici razžvrkljamo 2 jajci.

Mleto meso damo v večjo skledo. Primešamo razžvrkljani jajci, prepraženo čebulo, sesekljan peteršilj, 1 žlico gorčice, nekaj brizgov worcesterske omake, sesekljano papriko in kruhove kocke, ki smo jih dobro oželi.

Začinimo s sladko papriko, soljo, poprom in majaronom. Vse skupaj dobro premešamo, najboljše kar z rokami.

Maso položimo na naoljeno alufolijo in jo oblikujemo v štruco. Po vrhu razporedimo nekaj koščkov masla. Dodamo lahko še kakšno vejico svežega majarona in timijana.

mesna štruca

Mesno štruco zavijemo v alufolijo, preložimo na pekač in damo za 30 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

Priprava preliva
Med tem ko se štruca peče v pečici, pripravimo preliv. V manjši posodi zmešamo pasirani paradižnik, kečap, rjavi sladkor in balzamični kis. Preliv počasi segrevamo. Ko zavre, ga kuhamo še 1 minuto, nato pa odstavimo posodo s štedilnika.

Po 30 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo alufolijo in mesno štruco po vrhu premažemo s prelivom. Meso damo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut.

Ko je mesna štruca pečena, jo pustimo počivati 10 minut. Nato jo preložimo na kuhinjsko desko in razrežemo na približno 1,5 cm debele rezine.

Omako, ki je nastala pri pečenju, prelijemo v manjšo posodico. Zavremo, vmešamo 1 žlico masla in kuhamo dobro minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Mesno štruco prelijemo z omako in ponudimo s pire krompirjem.

mesna štruca recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top