Mesna štruca | Kuharski recepti - Okusno.si

Mesna štruca

Mesna štruca je klasična jed, ki združuje domačnost in bogat okus. Ta priljubljena jed, pripravljena iz mešanega mletega mesa in začimb, je popolna izbira za tople družinske obede. Nikar se ne ustrašite recepta, kljub velikemu številu potrebnih sestavin in dolgo opisanemu postopku. Priprava mesne štruce je namreč precej bolj preprosta, kot se zdi na prvi pogled.

Sestavine za pripravo mesne štruce (za 5 oseb):
1 čebula
3 stroki česna
olivno olje
150 g kruhovih kock
2 dl mlačnega mleka
½ rdeče paprike (75 g)
½ zelene paprike (75 g)
2 jajci
1 kg mletega govejega mesa
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica gorčice
1 žlica worcesterske omake
1 žlička sladke paprike
sol
poper
majaron
maslo

Sestavine za preliv:
1 dl pasiranega paradižnika
1 žlica kečapa
3 žličke rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa

Kako se naredi mesna štruca?

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Med stalnim mešanjem in pri nizki temperaturi ju pražimo v ponvi na olivnem olju. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo s štedilnika in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Nekaj dni star kruh ali žemlje narežemo na manjše kocke in prelijemo z mlačnim mlekom.

Paprike očistimo, razrežemo na trakove in na drobno sesekljamo.

V skledici razžvrkljamo 2 jajci.

Mleto meso damo v večjo skledo. Primešamo razžvrkljani jajci, prepraženo čebulo, sesekljan peteršilj, 1 žlico gorčice, nekaj brizgov worcesterske omake, sesekljano papriko in kruhove kocke, ki smo jih dobro oželi.

sestavine - mesna štruca
sestavine – mesna štruca

Začinimo s sladko papriko, soljo, poprom in majaronom. Vse skupaj dobro premešamo, najboljše kar z rokami.

Maso položimo na naoljeno alufolijo in jo oblikujemo v štruco. Po vrhu razporedimo nekaj koščkov masla. Dodamo lahko še kakšno vejico svežega majarona in timijana.

mesna štruca
mesna štruca

Kako dolgo se peče mesna štruca?

Mesno štruco zavijemo v alufolijo, preložimo na pekač in damo za 30 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

Priprava preliva za mesno štruco

Med tem ko se štruca peče v pečici, pripravimo preliv. V manjši posodi zmešamo pasirani paradižnik, kečap, rjavi sladkor in balzamični kis. Preliv počasi segrevamo. Ko zavre, ga kuhamo še 1 minuto, nato pa odstavimo posodo s štedilnika.

Po 30 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo alufolijo in mesno štruco po vrhu premažemo s prelivom. Meso damo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut.

Ko je mesna štruca pečena, jo pustimo počivati 10 minut. Nato jo preložimo na kuhinjsko desko in razrežemo na približno 1,5 cm debele rezine.

mesna štruca - omaka
mesna štruca – omaka

Omako, ki je nastala pri pečenju, prelijemo v manjšo posodico. Zavremo, vmešamo 1 žlico masla in kuhamo dobro minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Mesno štruco prelijemo z omako in ponudimo s pire krompirjem.

recept mesna štruca
recept mesna štruca

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top