Mesna štruca - Kuharski recepti - Okusno.si

Mesna štruca

Mesna štruca je klasična jed, ki združuje domačnost in bogat okus. Ta priljubljena jed, pripravljena iz mešanega mletega mesa in začimb, je popolna izbira za tople družinske obede. Nikar se ne ustrašite recepta, kljub velikemu številu potrebnih sestavin in dolgo opisanemu postopku. Priprava mesne štruce je namreč precej bolj preprosta, kot se zdi na prvi pogled.

Sestavine za pripravo mesne štruce (za 5 oseb):
1 čebula
3 stroki česna
olivno olje
150 g kruhovih kock
2 dl mlačnega mleka
½ rdeče paprike (75 g)
½ zelene paprike (75 g)
2 jajci
1 kg mletega govejega mesa
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica gorčice
1 žlica worcesterske omake
1 žlička sladke paprike
sol
poper
majaron
maslo

Sestavine za preliv:
1 dl pasiranega paradižnika
1 žlica kečapa
3 žličke rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa

Kako se naredi mesna štruca?

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Med stalnim mešanjem in pri nizki temperaturi ju pražimo v ponvi na olivnem olju. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo s štedilnika in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Nekaj dni star kruh ali žemlje narežemo na manjše kocke in prelijemo z mlačnim mlekom.

Paprike očistimo, razrežemo na trakove in na drobno sesekljamo.

V skledici razžvrkljamo 2 jajci.

Mleto meso damo v večjo skledo. Primešamo razžvrkljani jajci, prepraženo čebulo, sesekljan peteršilj, 1 žlico gorčice, nekaj brizgov worcesterske omake, sesekljano papriko in kruhove kocke, ki smo jih dobro oželi.

sestavine - mesna štruca
sestavine – mesna štruca

Začinimo s sladko papriko, soljo, poprom in majaronom. Vse skupaj dobro premešamo, najboljše kar z rokami.

Maso položimo na naoljeno alufolijo in jo oblikujemo v štruco. Po vrhu razporedimo nekaj koščkov masla. Dodamo lahko še kakšno vejico svežega majarona in timijana.

mesna štruca
mesna štruca

Kako dolgo se peče mesna štruca?

Mesno štruco zavijemo v alufolijo, preložimo na pekač in damo za 30 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

Priprava preliva za mesno štruco

Med tem ko se štruca peče v pečici, pripravimo preliv. V manjši posodi zmešamo pasirani paradižnik, kečap, rjavi sladkor in balzamični kis. Preliv počasi segrevamo. Ko zavre, ga kuhamo še 1 minuto, nato pa odstavimo posodo s štedilnika.

Po 30 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo alufolijo in mesno štruco po vrhu premažemo s prelivom. Meso damo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut.

Kako postrežemo mesno štruco?

Ko je mesna štruca pečena, jo pustimo počivati 10 minut. Nato jo preložimo na kuhinjsko desko in razrežemo na približno 1,5 cm debele rezine.

mesna štruca - omaka
mesna štruca – omaka

Omako, ki je nastala pri pečenju, prelijemo v manjšo posodico. Zavremo, vmešamo 1 žlico masla in kuhamo dobro minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Mesno štruco prelijemo z omako in ponudimo s pire krompirjem.

recept mesna štruca
recept mesna štruca
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top