Špageti z genovskim pestom – pasta al pesto Genovese

Italijanska Ligurija je domovina pesta Genovese. Ko smo potovali po tistih koncih, smo si seveda ogledali tudi Cinque Terre in tamkajšnje majhne vasice, ki so nastale ob strmi klifnati obali. V eni izmed gostiln sem si privoščil testenine s pestom Genovese. »Mamma Mia!« bi zavpili Italijani. Res so bile izvrstne.

Sestavine za 2 osebi:
55 g sveže bazilike
1 strok česna
40 g naribanega parmezana
½ žličke soli
25 g pinjol
1 dl olivnega olja
200 g špagetov

V sekljalnik damo veliko pest sveže bazilike, 1 strok česna, pest naribanega parmezana, pol žličke soli in pinjole, ki smo jih na hitro prepražili v ponvi (brez olja). Prilijemo najboljše olivno olje, ki ga imamo doma, in z mešalnikom vse sestavine zmešamo v pesto.

V osoljeni vodi po navodilih na embalaži skuhamo špagete. Ko jih odcedimo, si prihranimo kozarec vode, v kateri so se kuhali.

Špagete zmešamo s pestom. Vmešamo še 0,5–1 dl vode, v kateri so se kuhale testenine, da bo jed bolj sočna. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

pesto-genovese

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top