Italijanska Ligurija je domovina pesta Genovese. Ko smo potovali po tistih koncih, smo si seveda ogledali tudi Cinque Terre in tamkajšnje majhne vasice, ki so nastale ob strmi klifnati obali. V eni izmed gostiln sem si privoščil testenine s pestom Genovese. »Mamma Mia!« bi zavpili Italijani. Res so bile izvrstne.
Sestavine za 2 osebi:
55 g sveže bazilike
1 strok česna
40 g naribanega parmezana
½ žličke soli
25 g pinjol
1 dl olivnega olja
200 g špagetov
V sekljalnik damo veliko pest sveže bazilike, 1 strok česna, pest naribanega parmezana, pol žličke soli in pinjole, ki smo jih na hitro prepražili v ponvi (brez olja). Prilijemo najboljše olivno olje, ki ga imamo doma, in z mešalnikom vse sestavine zmešamo v pesto.
V osoljeni vodi po navodilih na embalaži skuhamo špagete. Ko jih odcedimo, si prihranimo kozarec vode, v kateri so se kuhali.
Špagete zmešamo s pestom. Vmešamo še 0,5–1 dl vode, v kateri so se kuhale testenine, da bo jed bolj sočna. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.