Široki rezanci z bučkami in vongolami | Okusno.si

Široki rezanci z bučkami in vongolami

Vas zanima, kdaj sem začel jesti školjke? Pozno, veliko prepozno! Pa še to zaradi tega, ker smo maja 2016 na goriškem praznovali Rokovo fantovščino v gostilni, kjer so stregli samo morsko hrano. Ker ne maram rib, mi ni preostalo drugega, kot da si naročim testenine z vongolami. In moram priznati, bil sem navdušen.

Sestavine za 4 osebe:
4 manjše bučke
olivno olje
sol
poper
6 strokov česna
700 g vongol
3 dl belega vina
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica masla
500 g širokih rezancev

Bučkam odrežemo konce, jih vzdolžno razpolovimo in nato prečno nasekljamo na tanke rezine.

Bučke popečemo v ponvi na olivnem olju. Solimo in popramo jih po okusu. Ko so pečene, jih predevamo v skledico.

V večji posodi na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo česen. Ko porumeni, dodamo školjke. Povišamo temperaturo in kuhamo 2 minuti, da školjke spustijo vodo in se začno odpirati. Školjk ne mešamo s kuhalnico, ampak tako, da z obema rokama primemo posodo in jo pretresemo.

V posodo prilijemo vino. Počakamo, da vino zavre, kuhamo 1 minuto, nato pa zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo s pokrovko in kuhamo še 5 minut.

Pred koncem kuhanja dodamo nasekljan peteršilj in večjo žlico masla. Pretresemo posodo in počakamo, da se maslo raztopi.

vongole-recept

Testenine skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži. Ko so kuhane al dente, jih precedimo (kozarec vode, v kateri so se kuhale, nujno prihranimo) in predevamo v posodo s školjkami. Prilijemo približno 1 dl vode, v kateri so se kuhale testenine, in vse skupaj dobro premešamo.


Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top