Široki rezanci z bučkami in vongolami - Kuharski recepti - Okusno.si

Široki rezanci z bučkami in vongolami

Vas zanima, kdaj sem začel jesti školjke? Pozno, veliko prepozno! Pa še to zaradi tega, ker smo maja 2016 na goriškem praznovali Rokovo fantovščino v gostilni, kjer so stregli samo morsko hrano. Ker ne maram rib, mi ni preostalo drugega, kot da si naročim testenine z vongolami. In moram priznati, bil sem navdušen.

Sestavine za 4 osebe:
4 manjše bučke
olivno olje
sol
poper
6 strokov česna
700 g vongol
3 dl belega vina
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica masla
500 g širokih rezancev

Kako pripravimo vongole?

Bučkam odrežemo konce, jih vzdolžno razpolovimo in nato prečno nasekljamo na tanke rezine.

Bučke popečemo v ponvi na olivnem olju. Solimo in popramo jih po okusu. Ko so pečene, jih predevamo v skledico.

V večji posodi na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo česen. Ko porumeni, dodamo školjke (vongole). Povišamo temperaturo in kuhamo 2 minuti, da školjke spustijo vodo in se začno odpirati. Školjk ne mešamo s kuhalnico, ampak tako, da z obema rokama primemo posodo in jo pretresemo.

skoljke testenine

V posodo prilijemo vino. Počakamo, da vino zavre, kuhamo 1 minuto, nato pa zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo s pokrovko in kuhamo še 5 minut.

Pred koncem kuhanja dodamo nasekljan peteršilj in večjo žlico masla. Pretresemo posodo in počakamo, da se maslo raztopi.

vongole-recept

Testenine skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži. Ko so kuhane al dente, jih precedimo (kozarec vode, v kateri so se kuhale, nujno prihranimo) in predevamo v posodo s školjkami. Prilijemo približno 1 dl vode, v kateri so se kuhale testenine, in vse skupaj dobro premešamo.

testenine z bučkami in vongolami
testenine z bučkami in vongolami
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top