Nekateri recepti se prenašajo iz roda v rod. Zato je prav, da se zapišejo in tako ne utonejo v pozabo. Naša Tama je znala pripraviti slastne buhteljne. To je njen recept.
Sestavine: 500 moke, 30 g svežega kvasa, ščep soli, 60 g sladkorja, žlička limonine lupine, vanili sladkor, 2,5 dcl mleka, 50 g masla, marmelada, sladkor v prahu.
Navodila za pripravo buhteljnov:
- V kozarcu razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, prilijemo 1dcl mleka ter premešamo.
- Pustimo stati približno 5 min, da začne kvas delovati in da se vsebina kozarca poveča na 2x velikost.
- V posodi vmešamo jajci, maslo, sladkor in ščepec soli.
- V presejano moko dodamo kvasno mešanico in dobro premešamo. Dodam še jajčno mešanico in mešamo tako dolgo, da se vse sestavine lepo povežejo. Prilijemo preostanek mleka in testo dobro pregnetemo.
- Testo naj na toplem vzhaja vsaj 1 uro. Ponovno ga pregnetemo.
- Testo razvaljamo na cca. 0,5cm debeline. Razrežemo ga na kvadrate velikosti cca. 8x8cm.
- Na sredimo vsakega kvadrata damo žličko marmelade. Iz vsakega kvadrata oblikujemo kroglico pri čemer pazimo, da ostane marmelada na sredini. V roke si kanimo nekaj olja, jih premažemo in z dlanmi nežno naoljimo kroglice. Polagamo jih drug poleg druge v pekač.
Kako dolgo pečemo buhteljne?
- Buhteljne pečemo približno 35-40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.
- Ko so buhteljni pečeni, jih še 10 minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko, da se dokončno ohladijo. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.