Buhteljni - Kuharski recepti - Okusno.si

Buhteljni

sateNekateri recepti se prenašajo iz roda v rod. Zato je prav, da se zapišejo in tako ne utonejo v pozabo. Naša Tama je znala pripraviti slastne buhteljne. To je njen recept.

Sestavine za buhteljne: 500 moke, 30 g svežega kvasa, ščep soli, 60 g sladkorja, žlička limonine lupine, vanili sladkor, 2,5 dcl mleka, 50 g masla, marmelada, sladkor v prahu.

Kako se naredijo buhteljni?

  • V kozarcu razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, prilijemo 1dcl mleka ter premešamo.
  • Pustimo stati približno 5 min, da začne kvas delovati in da se vsebina kozarca poveča na 2x velikost.
  • V posodi vmešamo jajci, maslo, sladkor in ščepec soli.
  • V presejano moko dodamo kvasno mešanico in dobro premešamo. Dodam še jajčno mešanico in mešamo tako dolgo, da se vse sestavine lepo povežejo. Prilijemo preostanek mleka in testo dobro pregnetemo.
  • Testo naj na toplem vzhaja vsaj 1 uro. Ponovno ga pregnetemo.
  • Testo razvaljamo na cca. 0,5cm debeline. Razrežemo ga na kvadrate velikosti cca. 8x8cm.
  • Na sredimo vsakega kvadrata damo žličko marmelade. Iz vsakega kvadrata oblikujemo kroglico pri čemer pazimo, da ostane marmelada na sredini. V roke si kanimo nekaj olja, jih premažemo in z dlanmi nežno naoljimo kroglice. Polagamo jih drug poleg druge v pekač.

Kako dolgo pečemo buhteljne?

  • Buhteljne pečemo približno 35-40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.
  • Ko so buhteljni pečeni, jih še 10 minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko, da se dokončno ohladijo. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.
recept - buhteljni
testo – buhteljni
domači buhteljni
domači buhteljni
babicini-buhteljni-z-marmelado
babičini buhteljni z marmelado
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top