Rižota z lisičkami in bučo | Okusno.si

Rižota z lisičkami in bučo

Če bi naredili tekmovanje različnih rižot glede na letni čas, bi bila rižota z lisičkami in muškatno bučo moja jesenska zmagovalka. Glede na obilo oranžnih sestavin pa bi jo verjetno tudi Nizozemci vzeli za svojo.

Sestavine za pripravo rižote z lisičkami (za 4 osebe): 300 g muškatne buče, sol, olivno olje, 1 čebula, 3 stroki česna, 300 g lisičk, poper, timijan, 400 g riža arborio, 1,5 dcl belega vina, 1,2 l jušne osnove, 1 dcl smetane za kuhanje, 2 žlici parmezana, peteršilj, 4 rezine pancete

Bučo narežemo na krhlje, odstranimo semena, olupimo in narežemo na
približno 2 cm velike koščke, ki jih položimo v pekač.

Posolimo, pokapamo z olivnim oljem in damo peči za 15-20 minut v pečico, ki smo jo ogreli na 220 °C.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem pražimo sesekljano čebulo tako dolgo, da postekleni. Dodamo sesekljan česen in počakamo, da zadiši.

Dodamo na grobo narezane lisičke, ki smo jih predhodno temeljito oprali. Solimo in popramo. Začinimo s timijanom. Pražimo kakšno minutko.

lisičke

Dodamo riž, premešamo ter prilijemo vino. Počakamo, da vino izpari.

Sedaj začnemo riž zalivati z vročo jušno osnovo. Dodamo prvo zajemalko jušne osnove. Premešamo in počakamo, da riž vpije tekočino. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ni riž skuhan.

Tik pred koncem kuhanja vmešamo v rižoto smetano za kuhanje. Počakamo približno minutko, da se smetana lepo vkuha v riž. Nato narahlo vmešamo še koščke buč, ki smo jih popekli v pečici, nariban
parmezan ter drobno sesekljan peteršilj.

Na olivnem olju popečemo panceto do zlatorjave barve, da maščoba zakrkne.

Ko serviramo, na rižoto položimo koščke popečene pancete.

rižota lisičke

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top