Jesen, ko je jabolk v izobilju, je idealen čas za pripravo jabolčnega zavitka. Tokrat se bomo lotili priprave zavitka iz listnatega testa, pa tudi jabolk ne bomo naribali ampak jih narezali na manjše koščke.
Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka: listnato testo, jabolka, limona, rjavi sladkor, med, cimet, maslo, drobtine.
Kako naredimo jabolčni zavitek?
V ponvi na razstopljenem maslu karameliziramo sladkor. Dodamo olupljena in na koščke narezana jabolka in pražimo kakšne 3 minute. Dodamo sok polovice limone in prilijemo 1dcl vode. Pokrijemo s pokrovko in dušimo 5 min.
Dobro začinimo s cimetom in po potrebi še sladkamo. Dodamo žlico drobtin in vse skupaj dobro premešamo.
Na pomakani površini na tanko razvaljamo listnato testo. 3/4 površine premažemo z nadevom iz jabolk.
Kako dolgo pečemo jabolčni zavitek?
Testo zavijemo in damo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo cca. 30 min pri 180 stopinjah.
Kako postrežemo jabolčni zavitek iz listnatega testa?
Jabolčni zavitek se lahko postreže na več načinov, odvisno od priložnosti in osebnih preferenc. Jabolčni zavitek je okusen tako topel kot ohlajen. Topel zavitek je še posebej priljubljen, saj poudari arome in okuse, poleg tega pa se lepo ujema s hladnimi dodatki kot je npr. sladoled. Topel jabolčni zavitek s kepico vanilijevega sladoleda je več kot odličen, še posebej zaradi kontrasta med toplim zavitkom in hladnim sladoledom ter zaradi tega, ker se vanilijev sladoled lepo ujema z jabolčnim nadevom. Jabolčni zavitek se pogosto postreže tudi s sveže stepeno smetano. Za dodatno teksturo in okus lahko posujemo jabolčni zavitek s praženimi mandlji ali oreščki. Vsekakor ne smemo pozabiti, da se jabolčni zavitek povrhu potrese s sladkorjem v prahu. Za dodatno aromo lahko uporabimo tudi cimet.