Ko gre za pripravo popolnega domačega burgerja, so detajli tisti, ki štejejo. Čebulna marmelada z rdečim vinom in balzamičnim kisom je nekakšen čaroben dodatek, ki da burgerjem dodatno globino okusa. Ta preprosta, a aromatična priloga ni le idealna za burgerje, temveč tudi za obogatitev sirovih plošč in drugih jedi. Preberite kako lahko z nekaj osnovnimi sestavinami ustvarite pravo kulinarično mojstrovino!
Sestavine za čebulno marmelado:
500 g rdeče čebule
0,5 dl olivnega olja
½ žličke soli
1 dl rdečega vina
3 žlice sladkorja
2 žlici balzamičnega kisa
½ žličke rožmarina
½ žličke timijana
Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke lističe. V ponvi segrejemo olivno olje. Čebulo predevamo v ponev in solimo. Med stalnim mešanjem (čebula ne sme porjaveti) jo pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut.

Dodamo sladkor, počakamo, da nekoliko karamelizira, nato prilijemo vino ter začinimo z rožmarinom in timijanom.
Povišamo temperaturo, počakamo, da polovica tekočine povre, nato pa zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 20 minut, da se čebula povsem zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Prilijemo balzamični kis, premešamo in kuhamo še 5 minut.


Ker bomo naredili več marmelade, kot jo potrebujemo za burgerje, jo lahko shranimo v kozarčke za vlaganje, ki smo jih pred tem segrevali 15 minut v pečici pri 110 °C. Kozarčke seveda tesno zapremo s pokrovčki, ki smo jih prekuhali v vreli vodi in nato dobro osušili.
