Telečji zrezki v omaki z jurčki so nekakšna kulinarična poslastica, ki združuje nežno teksturo telečjega mesa in bogat, zemeljski okus gob.
Sestavine za telečje zrezke v omaki z jurčki (za 4 osebe):
olje, čebula, česen, posušene gobe, majaron, timijan, rožmarin, moka, telečji zrezki, peteršilj, sol, poper
4 telečji zrezki
2 žlici olja
1 velika čebula
3 stroki česna
300 g svežih jurčkov (ali 150 g suhih jurčkov)
1/2 žličke majarona
1/2 žličke timijana
1 vejica rožmarina (ali 1/4 žličke suhega)
1 žlica moke
400 ml goveje jušne osnove (ali vroče vode z jušno bio zelenjavno kocko)
100 ml tekočine, v kateri so bile namočene gobe
100 ml smetane za kuhanje
sveže nasekljan peteršilj za posip
sol in poper po okusu
Kako pripravimo telečje zrezke v gobovi omaki?
Če boste uporabili sveže jurčke, jih najprej očistite nato pa narežite na tanke rezine. V kolikor pa boste uporabili posušene gobe, jih najprej namočite v topli vodi za približno 20 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedite in prihranite tekočino, saj jo boste uporabili pri omaki.


Telečje zrezke osušite s papirnato brisačo in jih na obeh straneh rahlo posolite in popoprajte. Na segretem olju jih na hitro popecite z obeh strani, da rahlo porjavijo. Nato jih odstranite iz ponve in postavite na stran.
Kako pripravimo gobovo omako?
V isto ponev dodajte še malo olja, nato pa popražite sesekljano čebulo, dokler ne postane zlato-rumena. Dodajte nasekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.
Dodajte narezane jurčke ali namočene gobe ter majaron, timijan in rožmarin. Pražite nekaj minut, da se okusi prepojijo.
Prilijte govejo jušno osnovo in tekočino, v kateri so bile gobe.

Naredite podmet za zgostitev omake. V kozarec dajte žlico moke, prilijte 1 dcl vode in vse skupaj dobro zmešajte. Podmet počasi vmešajte v omako, pri tem omako ves čas mešajte, da ne nastanejo grudice. Kuhajte na nizki temperaturi 3-4 minute, da se omaka nekoliko zgosti. Sedaj prilijte v omako še 1dcl smetane, premešajte in kuhajte še nekaj minut, da postane omaka svilnata in kremasta.
Telečje zrezke vrnite v ponev in jih nežno potopite v omako. Zmanjšajte ogenj, pokrijte ponev in dušite 15–20 minut, dokler zrezki niso mehki in sočni. Med kuhanjem omako občasno premešajte. Po potrebi dolijte še nekaj tekočine.
Kako postrežemo telečje zrezke v gobovi omaki?
Pred postrežbo posujte omako z nasekljanim svežim peteršiljem. Telečje zrezke v kremasti gobovi omaki postrezite s pire krompirjem, širokimi rezanci, štruklji ali s polento.
