Telečji zrezki v gobovi omaki - Kuharski recepti - Okusno.si

Telečji zrezki v gobovi omaki

Telečji zrezki v omaki z jurčki so nekakšna kulinarična poslastica, ki združuje nežno teksturo telečjega mesa in bogat, zemeljski okus gob.

Sestavine za telečje zrezke v omaki z jurčki (za 4 osebe):
olje, čebula, česen, posušene gobe, majaron, timijan, rožmarin, moka, telečji zrezki, peteršilj, sol, poper
4 telečji zrezki
2 žlici olja
1 velika čebula
3 stroki česna
300 g svežih jurčkov (ali 150 g suhih jurčkov)
1/2 žličke majarona
1/2 žličke timijana
1 vejica rožmarina (ali 1/4 žličke suhega)
1 žlica moke
400 ml goveje jušne osnove (ali vroče vode z jušno bio zelenjavno kocko)
100 ml tekočine, v kateri so bile namočene gobe
100 ml smetane za kuhanje
sveže nasekljan peteršilj za posip
sol in poper po okusu

Kako pripravimo telečje zrezke v gobovi omaki?

Če boste uporabili sveže jurčke, jih najprej očistite nato pa narežite na tanke rezine. V kolikor pa boste uporabili posušene gobe, jih najprej  namočite v topli vodi za približno 20 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedite in prihranite tekočino, saj jo boste uporabili pri omaki.

jurcki 1
sveži jurčki
posusene gobe
posušene gobe namočite v vodi

Telečje zrezke osušite s papirnato brisačo in jih na obeh straneh rahlo posolite in popoprajte. Na segretem olju jih na hitro popecite z obeh strani, da rahlo porjavijo. Nato jih odstranite iz ponve in postavite na stran.

Kako pripravimo gobovo omako?

V isto ponev dodajte še malo olja, nato pa popražite sesekljano čebulo, dokler ne postane zlato-rumena. Dodajte nasekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.

Dodajte narezane jurčke ali namočene gobe ter majaron, timijan in rožmarin. Pražite nekaj minut, da se okusi prepojijo.

Prilijte govejo jušno osnovo in tekočino, v kateri so bile gobe.

priprava gobove omake
priprava gobove omake

Naredite podmet za zgostitev omake. V kozarec dajte žlico moke, prilijte 1 dcl vode in vse skupaj dobro zmešajte. Podmet počasi vmešajte v omako, pri tem omako ves čas mešajte, da ne nastanejo grudice. Kuhajte na nizki temperaturi 3-4 minute, da se omaka nekoliko zgosti. Sedaj prilijte v omako še 1dcl smetane, premešajte in kuhajte še nekaj minut, da postane omaka svilnata in kremasta.

Telečje zrezke vrnite v ponev in jih nežno potopite v omako. Zmanjšajte ogenj, pokrijte ponev in dušite 15–20 minut, dokler zrezki niso mehki in sočni. Med kuhanjem omako občasno premešajte. Po potrebi dolijte še nekaj tekočine.

Kako postrežemo telečje zrezke v gobovi omaki?

Pred postrežbo posujte omako z nasekljanim svežim peteršiljem. Telečje zrezke v kremasti gobovi omaki postrezite s pire krompirjem, širokimi rezanci, štruklji ali s polento.

telecji zrezki v gobovi omaki
telečji zrezki v gobovi omaki
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top