Domače testenine v jurčkovi omaki - Kuharski recepti - Okusno.si

Domače testenine v jurčkovi omaki

Ko se sveži ali suhi jurčki združijo z aromatično čebulo, česnom in ščepcem svežega peteršilja, nastane omaka, ki je pravi poklon jesenskemu gozdu. Brez smetane in s pridihom belega vina ohrani ta jurčkova omaka naravno bogastvo okusov, še posebej, če jo združite z domačimi testeninami, narejenimi z ljubeznijo.

Testo za testenine naredimo po receptu na naslovu: https://www.okusno.si/testo-za-testenine/

Sestavine za omako z jurčki (za 2-3 osebe):

  • 300 g svežih jurčkov (ali 150 g suhih jurčkov)
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 100 ml belega vina
  • svež peteršilj
  • ½ žličke suhega timijana
  • sol in sveže mleti poper po okusu

Postopek priprave omake z jurčki (brez smetane):

  1. Priprava jurčkov
    Če uporabljate sveže jurčke, jih nežno očistite z vlažno krpo ali krtačko (da odstranite zemljo) in jih narežite na tanke rezine. Če uporabljate suhe jurčke, jih pred uporabo namočite v topli vodi za približno 20 minut, nato jih dobro odcedite (tekočino lahko prihranite za dodaten okus v omaki).
  2. Praženje čebule in česna
    V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane mehka in rahlo zlata (približno 5 minut). Nato dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto, da zadiši.
  3. Dodajanje jurčkov
    Dodajte narezane jurčke in začinite s timijanom, soljo in poprom. Povišajte temperaturo na srednje visoko in pražite, dokler jurčki ne spustijo tekočine in da potem skoraj povsem izhlapi (približno 7–10 minut).
  4. Deglaziranje z belim vinom
    V ponev prilijte belo vino in mešajte, da se okusi z dna ponve sprostijo. Počakajte da vino nekoliko povre, nato prilijte 3 dcl vode in kuhajte še približno 3–4 minute. Posodo odstavite s štedilnika, vmešajte žlico masla in sveže sesekljan peteršilj.
  5. Postrežba
    V omako vmešajte testenine. Če je omaka presuha, vmešajte še nekaj tekočine v katerih so se kuhale testenine. .

Namig za izboljšanje omake
Če želite bolj intenziven okus, lahko v omako z jurčki dodate nekaj žlic tekočine, v kateri ste namakali suhe jurčke. Ta bo omaki dodala globino in zemeljsko noto.

jurčki
omaka z jurčki
domače testenine v jurčkovi omaki

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top