Domače testenine v jurčkovi omaki - Kuharski recepti - Okusno.si

Domače testenine v jurčkovi omaki

Ko se sveži ali suhi jurčki združijo z aromatično čebulo, česnom in ščepcem svežega peteršilja, nastane omaka, ki je pravi poklon jesenskemu gozdu. Brez smetane in s pridihom belega vina ohrani ta jurčkova omaka naravno bogastvo okusov, še posebej, če jo združite z domačimi testeninami, narejenimi z ljubeznijo.

Testo za testenine naredimo po receptu na naslovu: https://www.okusno.si/testo-za-testenine/

Sestavine za omako z jurčki (za 2-3 osebe):

  • 300 g svežih jurčkov (ali 150 g suhih jurčkov)
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 100 ml belega vina
  • svež peteršilj
  • ½ žličke suhega timijana
  • sol in sveže mleti poper po okusu

Postopek priprave omake z jurčki (brez smetane):

  1. Priprava jurčkov
    Če uporabljate sveže jurčke, jih nežno očistite z vlažno krpo ali krtačko (da odstranite zemljo) in jih narežite na tanke rezine. Če uporabljate suhe jurčke, jih pred uporabo namočite v topli vodi za približno 20 minut, nato jih dobro odcedite (tekočino lahko prihranite za dodaten okus v omaki).
  2. Praženje čebule in česna
    V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane mehka in rahlo zlata (približno 5 minut). Nato dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto, da zadiši.
  3. Dodajanje jurčkov
    Dodajte narezane jurčke in začinite s timijanom, soljo in poprom. Povišajte temperaturo na srednje visoko in pražite, dokler jurčki ne spustijo tekočine in da potem skoraj povsem izhlapi (približno 7–10 minut).
  4. Deglaziranje z belim vinom
    V ponev prilijte belo vino in mešajte, da se okusi z dna ponve sprostijo. Počakajte da vino nekoliko povre, nato prilijte 3 dcl vode in kuhajte še približno 3–4 minute. Posodo odstavite s štedilnika, vmešajte žlico masla in sveže sesekljan peteršilj.
  5. Postrežba
    V omako vmešajte testenine. Če je omaka presuha, vmešajte še nekaj tekočine v katerih so se kuhale testenine. .

Namig za izboljšanje omake
Če želite bolj intenziven okus, lahko v omako z jurčki dodate nekaj žlic tekočine, v kateri ste namakali suhe jurčke. Ta bo omaki dodala globino in zemeljsko noto.

jurcki
jurčki
omaka z jurcki
omaka z jurčki
testenine jurckova omaka
domače testenine v jurčkovi omaki
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top