Recept za čokoladno rolco, napolnjeno s sladko smetano, je verjetno največja celjska kulinarična skrivnost. Recepta za to v Celju zelo priljubljeno sladico namreč ni moč najti v nobeni kuharski knjigi, tiste redke slaščičarne v Celju, kjer delajo čokoladne rolce, pa ga ne zaupajo širši javnosti. Tako sem bil primoran v samostojno raziskovanje in preizkušanje različnih receptov. Potreboval sem res veliko časa in preizkusil mnogo receptur, da sem prišel do takšne sestave in količinskih razmerij, ki se združijo v najboljši približek originalnih celjskih rolc – prav takšnih, kakršne smo oboževali že kot otroci.
Sestavine za 7-8 celjskih rolc premera 2,5 cm in dolžine 12 cm:
2 beljaka
60 g sladkorja v prahu
20 g mletih orehov
20 g mletih lešnikov
40 g škroba
20 g masla
Sestavine za preliv in nadev:
250 g jedilne čokolade
4 žlice olja
orehi, lešniki ali mandlji za posip
250 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja
rum (opcijsko)
Kako se naredi testo za celjske rolce?
Da boste lažje razumeli vse korake, vam bom z nekaj besedami na hitro opisal celoten postopek izdelave čokoladnih rolc. Najprej moramo speči tanke pravokotne kose testa, ki jih je potrebno še vroče naviti okoli modelčkov za peko šamrol. Ohlajene rolce nato oblijemo s čokolado, ko se le-ta strdi, pa jih napolnimo s stepeno sladko smetano.
Za izdelavo testa uporabimo res fino mlete orehe in lešnike ter maslo, ki je segreto na sobno temperaturo.
V skledi s pomočjo ročnega mešalnika penasto umešamo beljake in sladkor v prahu. Dodamo škrob, mlete lešnike in orehe ter maslo. Mešamo 2-3 minute, da se sestavine res dobro povežejo med seboj. Skledo z maso pokrijemo in jo za 1 uro prestavimo v hladilnik.
Ohlajeno maso na hitro premešamo s kuhalnico.
Pekač obložimo s peki papirjem in ga s pomočjo kuhinjskega čopiča rahlo naoljimo.
Testo zelo na tanko (približno 1,5 mm na debelo) namažemo v pravokotnik dimenzij 12 x 10 cm. Za en pravokotnik testa bomo porabili približno 1,5 žlice nadeva. Pri oblikovanju testa si je zelo priporočljivo pomagati s kupljenim ali doma narejenim modelom (najlažje ga naredimo tako, da ga izrežemo iz kakšnega večjega plastičnega pokrova).
Kako dolgo pečemo testo za celjske čokoladne rolce?
Testo pečemo približno 7 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 190 stopinj. Pečemo največ dva kosa testa naenkrat, ker nam drugače ne bo uspelo pravočasno oviti vseh kosov testa okoli modelčkov.
Ko testo vzamemo iz pekača, imamo namreč največ 1 minuto časa, da ga ovijemo okoli modelčka za rolce. Potrebno je delati res hitro, saj testo z ohlajanjem postaja vedno bolj krhko in lomljivo.
V kolikor ste pri navijanju testa prepočasni in čutite, da se vam je pod prsti že začelo lomiti, vam svetujem, da daste pekač s testom za kakšne pol minute nazaj v pečico. Testo se bo zaradi toplote ponovno zmehčalo in ga bo možno naviti okoli modela.
Poleg hitrosti in spretnosti pri ovijanju testa je potrebna tudi previdnost, saj je testo zelo vroče. V kolikor boste pekli po 2 kosa testa naenkrat, vas znajo blazinice prstov rahlo peči po dveh navitih rolcah.
Iz ovitih rolc po kakšni minuti previdno odstranimo modelčke, rolce pa preložimo na rešetko, da se ohladijo.
Oblivanja testa s čokolado
Pripravimo vodno kopel, ki jo potrebujemo za oblivanje rolc s čokolado.
V širši posodi segrejemo vodo. Nad njo postavimo manjšo posodo, vendar tako, da se dno zgornje posode ne bo dotikalo vode, ki je v spodnji posodi. V manjšo posodo damo na koščke nalomljeno čokolado ter prilijemo olje. Med segrevanjem mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi in pridemo do želene konsistence. Posodico s čokolado vzamemo iz vodne kopeli in počakamo približno 3 minute, da se malce ohladi, preden jo uporabimo za oblivanje testa.
Ohlajene rolce previdno potopimo v raztopljeno čokolado. Testo tako po notranji kot zunanji strani oblijemo s čokolado. Da je testo oblito z notranje strani, je zelo pomembno, če želimo ohraniti krhko teksturo pečenega testa. Čokoladni obliv bo namreč preprečil, da bi nam smetana v notranjosti rolce testo preveč navlažila in ga naredila mehkega in žvečljivega.
Oblite rolce preložimo na rešetko, pod katero smo namestili peki papir, kamor bo kapljala odvečna čokolada. Rolce po vrhu potresemo z grobo narezanimi lešniki, orehi ali mandlji. Počakamo nekaj minut, da se čokolada ohladi na sobno temperaturo, nato pa rolce za vsaj 2 uri prestavimo v hladilnik, da se čokolada popolnoma strdi.
S čim napolnimo celjske čokoladne rolce?
V skledi stepemo sladko smetano. Dodamo ji žlico sladkorja, lahko tudi nekaj kapljic ruma za boljši okus.
Ohlajene rolce s pomočjo brizgalne vrečke z obeh strani napolnimo s stepeno smetano.