Sestavine za jagenjčka v taginu (za 4 osebe):
- 1 kg jagnjetine brez kosti
- 500 g čebule
- 4 stroki česna
- oljčno olje
- 100 g suhih sliv
- 1 žlička rdeče paprike
- ½ žličke kumine v prahu
- sol, poper
- 2 cimetovi palčki
- 1 žlica akacijevega medu
- 200 g paradižnikove pulpe
- 4 dl jušne osnove
- mandljevi lističi
- svež koriander ali peteršilj
Sestavine za marinado:
sol, poper, kurkuma, ingver, mleta rdeča paprika, česen v prahu, oljčno olje
Kako pripravo jagnjetino v taginu?
Meso očistimo in mu porežemo odvečno maščobo. Narežemo ga na manjše kose. Začinimo s soljo, poprom, ingverjem, kurkumo, česnom v prahu in mleto papriko. Prilijemo nekaj oljčnega olja, nato pa vse skupaj dobro premešamo. Meso v zaprti skledi čez noč mariniramo v hladilniku.
V naoljeni vroči ponvi prepražimo na lističe narezano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula porumeni, jo odstavimo. Ponev očistimo, prilijemo nekaj olja in na hitro popečemo meso. Najbolje v dveh rundah, saj se bo meso sicer v ponvi začelo dušiti. Popečeno meso začinimo s soljo, poprom, mleto papriko in kumino.
V ponev dodamo prepraženo čebulo, izkoščičene suhe slive, ki smo jih narezali na četrtine, in cimetovi palčki. Prilijemo jušno osnovo in paradižnikov pulpo. Dodamo še akacijev med in vse skupaj dobro premešamo. Pokrijemo s pokrovom in pečemo 2,5 ure v pečici, ki smo jo segreli na 160 °C.
Jed potresemo s praženimi mandljevimi lističi, sezamovi semeni in sesekljanim koriandrom ali peteršiljem. Ponudimo s pita kruhom (glej recept na strani https://www.okusno.si/pita-kruh/) ali kuskusom.