Češnjeva pita 🍒

Večina deklet in morda tudi nekaj fantov se verjetno spomni slovenske narodne pesmi, ki je bila v vrtcih priljubljena podlaga za odštevanko in se je začela takole: »Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši, v šolo tudi rada grem, vsako leto rajši.« Za namene recepta, ki ga trenutno prebirate, bi lahko omenjeno pesem malce spremenili in zapisali takole: »Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši, v šolo sicer rada grem, pite pečem pa še rajši.«

Sestavine za pripravo češnjeve pite:

  • 250 g listnatega testa
  • 400 g češenj
  • 1 limeta
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 250 g sira mascarpone

Listnato testo razvaljamo na pomokani površini. Preložimo ga v namaščen okrogel pekač za peko pit. S prsti ga porazdelimo po pekaču. Robove testa, ki gledajo čez rob pekača, porežemo. Z vilicami prepikamo testo.

Češnje izkoščičimo, predevamo v skledo, poškropimo s sokom iztisnjene limete in premešamo.

Češnje porazdelimo po testu.

V ponvi na raztopljenem maslu prepražimo drobtine, ki jih potresemo po češnjah.

V skledi z mešalnikom zmešamo 1 jajce, 1 rumenjak, sladkor in mascarpone. Kremo prelijemo čez češnje.

cesnjeva-pita-recept

Pito pečemo 35–40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

cesnjeva pita

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top