Išlerji - Kuharski recepti - Okusno.si

Išlerji

Kot otrok sem v slaščičarnah vedno občudoval krhke kekse, polnjene s čokoladno kremo in oblite s čokolado. Tu pa tam so mi starši tudi kakšnega privoščili. No, zdaj nimam več takšnih skomin, jih pa rad spečem za svoje otroke, ki obožujejo čokolado.

Sestavine za testo (za 32 išlerjev premera 5 cm):
1 rumenjak
150 g masla
80 g sladkorja v prahu
200 g ostre moke
100 g mletih orehov

Sestavine za čokoladno kremo 1:
1,5 dl sladke smetane
150 g temne čokolade
30 g sladkorja v prahu
1 žlica ruma

Sestavine za čokoladno glazuro:
100 g temne čokolade
50 g masla

Kako naredimo išlerje?

Priprava čokoladne kreme
V manjši posodi počasi segrevamo sladko smetano. Dodamo nalomljeno čokolado in sladkor v prahu. S kuhinjsko metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi in poveže s smetano. Odstavimo posodo. Če želimo, lahko kremi za izboljšanje okusa dodamo žlico ruma.

Ko se krema ohladi na sobno temperaturo, postavimo posodico za nekaj ur v hladilnik (še boljše kar čez noč). Naslednji dan kremo stepemo tako, kot da bi delali smetano.

Priprava testa za išlerje
V skledi z mešalnikom penasto umešamo rumenjak, na sobno temperaturo ogreto maslo in sladkor v prahu.

Dodamo moko in mlete orehe. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik za 1 uro.

Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na približno 3–4 mm debeline. Če imamo pri valjanju težave, si lahko pomagamo tako, da damo na testo folijo za živila in se nam tako ne bo prijemalo valjarja.

Z modelčkom izrežemo iz testa kroge in jih polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

išlerji: izrezovanje testa
išlerji: izrezovanje testa

Kako dolgo pečemo išlerje?

Piškote pečemo 10 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 180 °C.

Ko so piškoti pečeni, jih razdelimo na 2 enaka dela. Polovico piškotov premažemo s čokoladno kremo. Drugo polovico piškotov položimo čez piškote, na katerih je krema.

išlerji čokoladna krema
išlerji čokoladna krema

Vsak par piškotov s prsti narahlo pritisnemo skupaj, da se krema med njima enakomerno porazdeli. Z jedilnim nožem gremo nato okrog robov sestavljenega piškota in odstranimo odvečno kremo.

Čokoladna glazura za išlerje

Pripravimo vodno kopel. V kozico, ki smo jo postavili nad vrelo vodo (ne sme se je dotikati), damo nalomljeno čokolado in dodamo maslo. S kuhinjsko metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada in maslo raztopita ter lepo povežeta.

Zgornji del vsakega sestavljenega piškota namočimo v čokoladno glazuro in preložimo na pladenj.

Ko so vsi išlerji narejeni, jih vsaj za 2 uri prestavimo v hladilnik, da se krema ohladi in učvrsti.

čokoladni išlerji
čokoladni išlerji
islerji recept
išlerji recept
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top