Išlerji

išlerji receptKot otrok sem v slaščičarnah vedno občudoval krhke kekse, polnjene s čokoladno kremo in oblite s čokolado. Tu pa tam so mi starši tudi kakšnega privoščili. No, zdaj nimam več takšnih skomin, jih pa rad spečem za svoje otroke, ki obožujejo čokolado.
 

 
Sestavine za testo (za 32 išlerjev premera 5 cm):
1 rumenjak
150 g masla
80 g sladkorja v prahu
200 g ostre moke
100 g mletih orehov
 
 
Sestavine za čokoladno kremo 1:
1,5 dl sladke smetane
150 g temne čokolade
30 g sladkorja v prahu
1 žlica ruma

Sestavine za čokoladno glazuro:
100 g temne čokolade
50 g masla

Priprava čokoladne kreme
V manjši posodi počasi segrevamo sladko smetano. Dodamo nalomljeno čokolado in sladkor v prahu. S kuhinjsko metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi in poveže s smetano. Odstavimo posodo. Če želimo, lahko kremi za izboljšanje okusa dodamo žlico ruma.

Ko se krema ohladi na sobno temperaturo, postavimo posodico za nekaj ur v hladilnik (še boljše kar čez noč). Naslednji dan kremo stepemo tako, kot da bi delali smetano.

Priprava testa
V skledi z mešalnikom penasto umešamo rumenjak, na sobno temperaturo ogreto maslo in sladkor v prahu.

Dodamo moko in mlete orehe. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik za 1 uro.

Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na približno 3–4 mm debeline. Če imamo pri valjanju težave, si lahko pomagamo tako, da damo na testo folijo za živila in se nam tako ne bo prijemalo valjarja.

Z modelčkom izrežemo iz testa kroge in jih polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

išlerji: izrezovanje testa

Piškote pečemo 10 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 180 °C.

Ko so piškoti pečeni, jih razdelimo na 2 enaka dela. Polovico piškotov premažemo s čokoladno kremo. Drugo polovico piškotov položimo čez piškote, na katerih je krema.

išlerji čokoladna krema

Vsak par piškotov s prsti narahlo pritisnemo skupaj, da se krema med njima enakomerno porazdeli. Z jedilnim nožem gremo nato okrog robov sestavljenega piškota in odstranimo odvečno kremo.

Čokoladna glazura
Pripravimo vodno kopel. V kozico, ki smo jo postavili nad vrelo vodo (ne sme se je dotikati), damo nalomljeno čokolado in dodamo maslo. S kuhinjsko metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada in maslo raztopita ter lepo povežeta.

Zgornji del vsakega sestavljenega piškota namočimo v čokoladno glazuro in preložimo na pladenj.

Ko so vsi išlerji narejeni, jih vsaj za 2 uri prestavimo v hladilnik, da se krema ohladi in učvrsti.

čokoladni išlerji

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top