Chilli con carne - Kuharski recepti - Okusno.si

Chilli con carne

Chilli con carne je pikantna mehiška enolončnica z mletim mesom, fižolom, koruzo in papriko, ki jo je bolje skuhati en dan prej, da se vsi njeni okusi razvijejo v polni meri. Priporočam, da jo skuhate  dvakrat več, kot jo potrebujete za običajen obrok, in da shranite nekaj porcij v zamrzovalnik.

Sestavine za chili con carne (4 osebe): 2 čebuli (300 g), 4 stroki česna,  olje, 500 g mletega govejega, podplečja, 2 žlički rdeče paprike v prahu, 250 g paradižnikovih pelatov, 1 žlička sladkorja, origano, 100 g rdeče paprike, 100 g zelene paprike, 2 zelena čilija (približno 50 g), 1 žlička temne čokolade v prahu, 2 lovorjeva lista, 1 l vode, sol, 120 g koruze, 230 g rdečega fižola iz pločevinke, ½ žličke kumine v prahu, 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja, poper, čili v prahu

sestavine za Chilli con carne
sestavine za Chilli con carne

Kako naredimo chili con carne?

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso. Pražimo in mešamo tako dolgo, da se meso razpusti in nekoliko porjavi. Potresemo z mleto sladko papriko, premešamo in pražimo še kakšno minuto.

kako se naredi Chilli con carne
kako se naredi Chilli con carne

Nato dodamo pelate, žličko sladkorja, origano, kumino v prahu, sesekljano rdečo in zeleno papriko, sesekljan čili, ki smo mu odstranili semena, čokolado v prahu in lovorjeva lista. Prilijemo 1 l vode, solimo po okusu in pokrijemo posodo.

Kako dolgo kuhamo chili con carne?

Po 40 minutah kuhanja na nizki temperaturi primešamo koruzo in fižol.

kuhanje - čili con carne
kuhanje – čili con carne

Ponovno pokrijemo posodo in kuhamo še 10 minut. Ko je jed kuhana, ji vmešamo sesekljan peteršilj in dodamo še nekaj mletega popra. Če imamo radi pikantne jedi, dodamo tudi nekaj mletega čilija.

cilli-con-carne
cilli-con-carne

Chilli con carne – zanimivosti

Leta 1977 je bil chilli con carne razglašen za uradno državno jed ameriške zvezne države Teksas. Čeprav sta osnovni sestavini meso in čili, obstaja neskončno mnogo različic te jedi. Nekateri recepti vključujejo fižol, paradižnik, čebulo, česen in različne začimbe, medtem ko so druge bolj preproste. Nekateri viri trdijo, da so prve različice čilija pripravljali že v 17. stoletju, ko so nune iz Agrede v Španiji zapisale recept s paradižnikom, čilijem in mesom. V zgodnjih dneh ameriškega Zahoda je bil chilli priljubljen med kavboji in iskalci zlata, saj je bila jed hranljiva, enostavna za pripravo in jo je bilo mogoče pripraviti iz suhih sestavin.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top