Zeljni zavitek - Kuharski recepti - Okusno.si

Zeljni zavitek

zeljni zavitek 350Nekaj naključno izbranih oseb sem vprašal, katere jedi znajo pripraviti s svežim zeljem. Večina jih je kot iz topa izstrelila, da zeljno solato. »In kaj še?« sem jih vprašal. Po nekaj
sekundnem premisleku se je najpogosteje slišalo: »Hmmm …« ali pa: »A veš, da se zdajle nič pametnega ne spomnim.« Skratka, kot sem predvideval − sveže zelje vsi poznajo in uporabljajo, vendar pri večini ideje ne sežejo dlje od solate. Zaradi tega vam bom dal dve ideji za uporabo svežega zelja. Recept za pripravo zeljnih krpic sem že objavil v prvi knjigi, spodaj pa si lahko preberete, kako se naredi okusen zeljni zavitek.

Sestavine: 500 g svežega zelja, 2 čebuli (približno 220 g), olje, 3 stroki česna, sol, poper, majaron, lovorjev list, 500 g vlečenega testa
Sestavine za preliv: 1 jajce, 1 dl kisle smetane

Zelje razpolovimo, mu odstranimo kocen in ga operemo. Narežemo ga na tanke rezance.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. V ponvi na olju počasi pri nizki temperaturi pražimo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezano zelje.

Prilijemo 2 dl vode, začinimo s soljo, poprom, majaronom in lovorjevim listom ter vse skupaj dobro premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut, da se zelje zmehča. Vmes nekajkrat premešamo. Kuhano zelje precedimo, tekočino prihranimo.

zeljni zavitek3

Okrogel pekač premažemo z oljem. Nanj položimo prvi list vlečenega testa, ki smo ga po spodnji strani poškropili z vodo. Testo porazdelimo po pekaču in ga premažemo z oljem. Prečno položimo drug list vlečenega testa, ki smo ga po spodnji strani poškropili z vodo. Zgornjo stran premažemo z oljem. Po testu enakomerno porazdelimo polovico zelja.

Čez zelje položimo list testa, ki ga po spodnji strani poškropimo, zgornjo stran pa premažemo z oljem. Po istem postopku položimo prečno nov list vlečenega testa. Po testu porazdelimo še drugo polovico zelja.

zeljni zavitek 4

Vse dele testa, ki gledajo čez rob pekača, privihamo navznoter in premažemo z oljem. Čez pekač položimo še en list testa, ki ga porazdelimo po pekaču. Vse skupaj prelijemo z mešanico tekočine, ki je ostala pri kuhanju zelja (približno 0,5 dl), in olja (0,5 dl).

Zeljno pito pečemo v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Po 30 minutah premažemo pito z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali 1 dl kisle smetane. Temperaturo v pečici povišamo na 200 °C in pečemo še 10 minut, da se testo lepo zapeče.

zeljni zavitek 5

Pečeno pito pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se nekoliko ohladi, nato jo razrežemo na kose.

zeljni zavitek2

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top