Zeljni zavitek | Okusno.si

Zeljni zavitek

Nekaj naključno izbranih oseb sem vprašal, katere jedi znajo pripraviti s svežim zeljem. Večina jih je kot iz topa izstrelila, da zeljno solato. »In kaj še?« sem jih vprašal. Po nekaj
sekundnem premisleku se je najpogosteje slišalo: »Hmmm …« ali pa: »A veš, da se zdajle nič pametnega ne spomnim.« Skratka, kot sem predvideval − sveže zelje vsi poznajo in uporabljajo, vendar pri večini ideje ne sežejo dlje od solate. Zaradi tega vam bom dal dve ideji za uporabo svežega zelja. Recept za pripravo zeljnih krpic sem že objavil v prvi knjigi, spodaj pa si lahko preberete, kako se naredi okusen zeljni zavitek.

Sestavine: 500 g svežega zelja, 2 čebuli (približno 220 g), olje, 3 stroki česna, sol, poper, majaron, lovorjev list, 500 g vlečenega testa
Sestavine za preliv: 1 jajce, 1 dl kisle smetane

Zelje razpolovimo, mu odstranimo kocen in ga operemo. Narežemo ga na tanke rezance.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. V ponvi na olju počasi pri nizki temperaturi pražimo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezano zelje.

Prilijemo 2 dl vode, začinimo s soljo, poprom, majaronom in lovorjevim listom ter vse skupaj dobro premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut, da se zelje zmehča. Vmes nekajkrat premešamo. Kuhano zelje precedimo, tekočino prihranimo.

Okrogel pekač premažemo z oljem. Nanj položimo prvi list vlečenega testa, ki smo ga po spodnji strani poškropili z vodo. Testo porazdelimo po pekaču in ga premažemo z oljem. Prečno položimo drug list vlečenega testa, ki smo ga po spodnji strani poškropili z vodo. Zgornjo stran premažemo z oljem. Po testu enakomerno porazdelimo polovico zelja.

Čez zelje položimo list testa, ki ga po spodnji strani poškropimo, zgornjo stran pa premažemo z oljem. Po istem postopku položimo prečno nov list vlečenega testa. Po testu porazdelimo še drugo polovico zelja.

Vse dele testa, ki gledajo čez rob pekača, privihamo navznoter in premažemo z oljem. Čez pekač položimo še en list testa, ki ga porazdelimo po pekaču. Vse skupaj prelijemo z mešanico tekočine, ki je ostala pri kuhanju zelja (približno 0,5 dl), in olja (0,5 dl).

Zeljno pito pečemo v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Po 30 minutah premažemo pito z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali 1 dl kisle smetane. Temperaturo v pečici povišamo na 200 °C in pečemo še 10 minut, da se testo lepo zapeče.

Pečeno pito pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se nekoliko ohladi, nato jo razrežemo na kose.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top