Čokoladni sladoled | Okusno.si

Čokoladni sladoled

V vročih poletnih mesecih se še kako prileže sladoled. Nikakor ne pravim, da ne tudi med letom. Sladoled si lahko pripravimo tudi doma. Sicer ni tako preprosto kot oditi do prve trgovine in si kupiti banjico, ima pa zato priprava domačega sladoleda prav poseben čar. Posedovanje aparata za pripravo sladoleda sicer ni pogoj, boste pa do sladoleda prišli veliko hitreje in preprosteje, kot če ga nimate.

Sestavine za čokoladni sladoled: 1,5 dl sladke smetane, 100 g kakovostne temne čokolade, 5 dl mleka, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja

V kozici segrejemo sladko smetano. Tik preden zavre, posodo odstavimo. V vročo smetano dodamo na koščke nalomljeno čokolado in s kuhinjsko metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada raztopi in lepo poveže s smetano. Počakamo, da se čokoladna krema ohladi na sobno temperaturo.

V drugi kozici do vrelišča segrejemo mleko. Odstavimo posodo. V skledi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Med stalnim mešanjem prilijemo nekaj toplega mleka, nato pa jajčno mešanico počasi prilijemo k mleku, ki ga imamo v večji posodi. Pri nizki temperaturi (mleko ne sme zavreti) in med stalnim mešanjem, kuhamo jajčno kremo tako dolgo, da se zgosti.

Odstavimo posodo in v jajčno kremo primešamo čokoladno smetano. Počakamo, da se krema ohladi na sobno temperaturo, nato jo prestavimo v hladilnik vsaj za 2−3 ure (najboljše čez noč).

Ohlajeno kremo prelijemo v aparat za pripravo sladoleda in naredimo sladoled. Pri tem upoštevamo navodila, ki smo jih dobili ob nakupu aparata. Ko dobi sladoled primerno gostoto, ga predevamo v nizko plastično posodo, ki jo zapremo s pokrovom. Sladoled damo še za kakšno uro ali dve v zamrzovalno skrinjo. Vmes ga vsakih 30 minut premešamo.

Če nimamo aparata za sladoled, damo posodo z jajčno kremo v zamrzovalnik. Če ne želimo, da postane trda kot kamen, jo moramo približno vsakih 10 minut vzeti iz zamrzovalnika in na hitro premešati (da razbijemo kristale in vmešamo nekaj zraka v kremo). Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo mehke in seveda dovolj ohlajene sladoledne strukture.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top