Ena izmed najbolj priljubljenih sladic božično-novoletnega obdobja so prav gotovo cimetove rolce oziroma cimetovi polžki, kot jim tudi radi pravimo. Za to sladico iz kvašenega testa, ki izvira iz Skandinavije, je značilna mehka in puhasta notranjost z bogatim cimetovim nadevom.
Sestavine za testo (za približno 14 rolc/polžkov):
400 g gladke moke, 7 g suhega kvasa, 2 rumenjaka, 50 g sladkorja v prahu, 1 vanilin sladkor, 1 ščep soli, 80 g masla, 200 ml mleka
Sestavine za nadev:
100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 2 zvrhani žlički mletega cimeta (10 g)
Kako naredimo cimetove polžke oz. rolce?
Moko presejemo v skledo. Dodamo kvas, rumenjaka, sladkor v prahu, vanilin sladkor, ščep soli ter na koščke narezano maslo, segreto na sobno temperaturo. Prilijemo mlačno mleko in vse skupaj dobro premešamo. S pomočjo ročnega mešalnika in nastavka za gnetenje gnetemo testo, dokler ni gladko in prožno.
Skledo s testom pokrijemo in testo pustimo vzhajati približno 45 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno velikost.
Testo ponovno pregnetemo in ga preložimo na pomokano površino, kjer ga razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 50 x 35 cm.
Za nadev penasto umešamo maslo (segreto na sobno temperaturo), sladkor in cimet.
Razvaljano testo premažemo z nadevom in ga po daljši stranici zvijemo v rolado.
Zvito testo razrežemo na 2-3 cm debele rezine, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med cimetovimi polžki naj bo kakšne 3 cm razmika, saj bodo med vzhajanjem in peko še narasli.
Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo vzhajati še približno 45 minut.
Cimetove polžke pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C. Nato temperaturo v pečici povišamo na 200 °C in pečemo še 5 minut.
Ko so cimetovi polžki pečeni, jih preložimo na rešetko, da se ohladijo. Po želji jih lahko pokapamo s sladkornim prelivom, ki ga naredimo tako, da sladkor v prahu zmešamo z malce vode.