Cimetovi polžki - cimetove rolce - Kuharski recepti - Okusno.si

Cimetovi polžki – cimetove rolce

Ena izmed najbolj priljubljenih sladic božično-novoletnega obdobja so prav gotovo cimetove rolce oziroma cimetovi polžki, kot jim tudi radi pravimo. Za to sladico iz kvašenega testa, ki izvira iz Skandinavije, je značilna mehka in puhasta notranjost z bogatim cimetovim nadevom.

Sestavine za testo (za približno 14 rolc/polžkov):
400 g gladke moke, 7 g suhega kvasa, 2 rumenjaka, 50 g sladkorja v prahu, 1 vanilin sladkor, 1 ščep soli, 80 g masla, 200 ml mleka

Sestavine za nadev:
100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 2 zvrhani žlički mletega cimeta (10 g)

Kako naredimo cimetove polžke oz. rolce?

Moko presejemo v skledo. Dodamo kvas, rumenjaka, sladkor v prahu, vanilin sladkor, ščep soli ter na koščke narezano maslo, segreto na sobno temperaturo. Prilijemo mlačno mleko in vse skupaj dobro premešamo. S pomočjo ročnega mešalnika in nastavka za gnetenje gnetemo testo, dokler ni gladko in prožno.

Skledo s testom pokrijemo in testo pustimo vzhajati približno 45 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno velikost.

Testo ponovno pregnetemo in ga preložimo na pomokano površino, kjer ga razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 50 x 35 cm.

Za nadev penasto umešamo maslo (segreto na sobno temperaturo), sladkor in cimet.

Razvaljano testo premažemo z nadevom in ga po daljši stranici zvijemo v rolado.

cimetovi-polžki-testo

Zvito testo razrežemo na 2-3 cm debele rezine, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med cimetovimi polžki naj bo kakšne 3 cm razmika, saj bodo med vzhajanjem in peko še narasli.

cimetove rolce
cimetove rolce

Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo vzhajati še približno 45 minut.

Cimetove polžke pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C. Nato temperaturo v pečici povišamo na 200 °C in pečemo še 5 minut.

Ko so cimetovi polžki pečeni, jih preložimo na rešetko, da se ohladijo. Po želji jih lahko pokapamo s sladkornim prelivom, ki ga naredimo tako, da sladkor v prahu zmešamo z malce vode.

cimetovi polžki
cimetovi polžki

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top