Okusna kremna cvetačna juha z dodatkom gomoljne zelene in postrežena s popečenimi kruhovimi kockami. Sestavine za pripravo cvetačne juhe, ki bo nahranila 4 osebe:
Sestavine za cvetačno juho:
- 1 srednje velika cvetača (približno 450 g)
- 130 g čebule
- 3 stroki česna
- 80 g gomolja zelene
- 140 g krompirja
- 1 lovorjev list
- majaron
- muškatni orešček
- 1 žlička soli
- 8 dl vode
- olivno olje
- 2 kosa nekaj dni starega kruha
- poper
- 1 žlica drobnjaka
Kako se naredi cvetačna juha?
Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na posamezne cvetove.
Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke.
Olupimo gomolj zelene in ga razrežemo na 1 cm debele kolobarje. Vsak kolobar narežemo na 1 cm debele palčke, le-te pa razrežemo na 1 cm velike kocke.
Čebulo in česen olupimo in na grobo sesekljamo.
V posodi na olivnem olju prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo česen. Med mešanjem pražimo še toliko časa, da česen zadiši, nato dodamo krompir, zeleno in cvetačo.
Prilijemo vodo. Začinimo s soljo, majaronom, lovorjevim listom in muškatnim oreščkom.
Kako dolgo se kuha cvetačna juha?
Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo 20¬–25 minut. Iz juhe odstranimo lovorjev list, nato pa vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Cvetačno juho začinimo s sveže mletim poprom.
Kruh razrežemo na manjše kocke, ki jih popečemo v ponvi na olivnem olju.
Cvetačno juho nalijemo v krožnike, potresemo s popečenimi kockami kruha in nasekljanim drobnjakom.