Ričet je ena izmed tistih jedi, ki nas s svojo preprostostjo popeljejo nazaj k osnovam kuhanja – h kmečkim jedem, bogatim z okusi in hranili. Ta tradicionalna enolončnica, ki je nepogrešljiv del slovanske kulinarične dediščine, združuje ješprenj, zelenjavo in prekajeno meso v polnovreden obrok, ki ne potrebuje veliko več kot kepico kisle smetane in nekaj svežega peteršilja, da postane popoln. Ješprenj je srce ričeta. Ta polnozrnata žitarica, ki jo pogosto namakamo čez noč, preden jo skuhamo, poskrbi za prijetno žvečljivost in bogato teksturo. Poleg ješprenja se v loncu znajdejo tudi fižol, krompir in korenje – zelenjava, ki zagotavlja nasitnost in okusnost. Prekajeno meso, naj bo to rebrca ali klobasa, prispeva tisto nepozabno dimljeno noto, ki ričetu daje značaj.
Pravi ljubitelji ričeta bodo rekli, da je prava izbira začimb tista, ki naredi razliko. Lovorjev list, poper, česen, majaron in peteršilj ustvarijo harmoničen preplet okusov, ki združuje zemeljske note ješprenja in zelenjave s polnostjo mesa.
Priprava ričeta: Umetnost v počasnem kuhanju
Priprava ričeta ni zapletena, vendar zahteva čas. Ko je ješprenj namočen in zelenjava pripravljena, vse skupaj počasi vre na zmernem ognju, dokler se okusi ne prepletejo v bogato, kremasto teksturo. Ključ je v počasnem kuhanju, ki omogoča, da se vse sestavine zmehčajo in sprostijo svoje naravne okuse.

Ko je ričet kuhan, ga postrežemo z žlico kisle smetane in potresemo s svežim peteršiljem, kar doda jedi tisto osvežilno noto. Hrustljavi kos kruha je popolna spremljava, ki zagotavlja pravo doživetje vsakega grižljaja.
Zgodovinski pomen ričeta: Preprostost, ki je preživela čas
Ričet ni zgolj jed, temveč del bogate kulturne dediščine. V preteklosti je bil ričet na mizi kmečkih družin pogosto edini obrok, saj je z nekaj osnovnimi sestavinami lahko nahranil veliko družino. Zaradi dostopnosti sestavin in nasitnosti je hitro postal priljubljen po celotni srednji in vzhodni Evropi.
Danes se ričet pogosto znajde na družinskih mizah, še posebej ob praznikih in družinskih srečanjih, saj simbolizira domačnost in preprostost, ki nas povezuje z našo preteklostjo.
Enostaven recept za ričet
Ričet v sodobni kuhinji
Kljub temu, da je ričet tradicionalna jed, ima svoje mesto tudi v sodobni kulinariki. Njegova osnovna preprostost omogoča veliko kreativnosti – nekateri dodajajo dimljene klobase, drugi eksperimentirajo z različnimi vrstami zelenjave ali začimbami, kot so koriander ali kajenski poper, da jedi dodajo nekaj novega.
Poleg tega je ričet, zaradi svojih hranilnih lastnosti – bogastva vlaknin, vitaminov in beljakovin – odlična izbira za tiste, ki prisegajo na uravnoteženo prehrano. S svojo nasitnostjo in hranilno vrednostjo bo zagotovo navdušil vsakega, ki išče jed, ki združuje okus in zdravo prehrano.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.