Ljudje v vzhodni Sloveniji so znani po svoji gostoljubnosti in preprostosti. V njihovih krajih sem se vedno imel lepo in vedno sem dobro jedel. Še posebej v čislih imam sladico, ki jo pripravljajo v Halozah.
Sestavine za testo:
250 g namenske moke za kvašeno testo, 20 g kvasa, žlicka soli, 2 žlici sladkorja, 2 jajci, 20 g masla, 1,5dcl mleka
Nadev:
300g skute, 1dcl kisle smetane, 2 jajci, 70 g sladkorja, 40 g poparjenega pšenicnega zdroba
Preliv:
1 dcl kisle smetane, 1 jajce, 2 žlički sladkorja
- V moko dodamo sol in premešamo. Nato dodamo kvas, sladkor, jajca, maslo in mleko. Vse skupaj mesimo vsaj 5 minut, da dobimo srednje mehko, prožno testo. Testo damo v naoljeno skledo in pustimo v toplem prostoru vzhajati približno 1 uro oziroma tako dolgo da testo naraste na dvojno velikost.
- Med vzhajanjem testa pripravimo nadev. Zmešamo skuto, kislo smetano, jajca ter poparjen pšenični zdrob.
- Vzhajano testo razvaljamo v obliki kroga na približno 1,5 cm debeline. Testo položimo v pomaščen okrogel pekač. Robove testa privihamo navzgor.
- Testo prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz kisle smetane, jajca in sladkorja.
- Pečemo približno 30 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 ºC.
Moram priznati,da je zadeva zelo dobra .Moti me le to,da ni navedena količina tekočine s katero se popari zdrob