Haloška gibanica - Kuharski recepti - Okusno.si

Haloška gibanica

Ljudje v vzhodni Sloveniji so znani po svoji gostoljubnosti in preprostosti. V njihovih krajih sem se vedno imel lepo in vedno sem dobro jedel. Še posebej v čislih imam sladico, ki jo pripravljajo v Halozah.

Sestavine za testo:
250 g namenske moke za kvašeno testo, 20 g kvasa, žlicka soli, 2 žlici sladkorja, 2 jajci, 20 g masla, 1,5dcl mleka

Nadev:
300g skute, 1dcl kisle smetane, 2 jajci, 70 g sladkorja, 40 g poparjenega pšenicnega zdroba

Preliv:
1 dcl kisle smetane, 1 jajce, 2 žlički sladkorja

haloška gibanica

  • V moko dodamo sol in premešamo. Nato dodamo kvas, sladkor, jajca, maslo in mleko. Vse skupaj mesimo vsaj 5 minut, da dobimo srednje mehko, prožno testo. Testo damo v naoljeno skledo in pustimo v toplem prostoru vzhajati približno 1 uro oziroma tako dolgo da testo naraste na dvojno velikost.
  • Med vzhajanjem testa pripravimo nadev. Zmešamo skuto, kislo smetano, jajca ter poparjen pšenični zdrob.
  • Vzhajano testo razvaljamo v obliki kroga na približno 1,5 cm debeline. Testo položimo v pomaščen okrogel pekač. Robove testa privihamo navzgor.
  • Testo prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz kisle smetane, jajca in sladkorja.
  • Pečemo približno 30 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 ºC.

haloška pogača

gibanica

pogača

haloška pogača

1 thought on “Haloška gibanica”

  1. bine

    Moram priznati,da je zadeva zelo dobra .Moti me le to,da ni navedena količina tekočine s katero se popari zdrob

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top