Pri marsikaterem receptu za juhe ali rižote lahko načeloma jušno osnovo nadomestimo z vodo, ampak posledično bo tudi končni rezultat kar zadeva okus veliko slabši. Zaradi tega je dobro, da imate v zamrzovalni skrinji vedno na zalogi kakšno posodico jušne osnove.
Sestavine za pripravo (piščančje/zelenjavne) jušne osnove:
1 čebula, 1/2 žličke klinčkov, 2 rumena korenčka, 2 korenčka, 1 peteršiljeva korenina, 500 g piščančjih hrbtov, olivno olje, 3 stroki česna, 2 vejici stebelne zelene, 200 g gomoljne zelene, nekaj vejic peteršilja, 2 l vode, sol, luštrek, 2 lovorjeva lista, rožmarin, muškatni orešček, 1/2 žličke poprovih zrn, bazilika, 1 žlica paradižnikove mezge
Kako se naredi jušna osnova?
Čebulo olupimo in jo razpolovimo. Po obodu vsake polovice napikamo nekaj klinčkov.
Korenje olupimo in narežemo na večje kose. Olupimo tudi peteršiljevo korenino.
Piščančjim hrbtom porežemo odvečno maščobo in kožo.
Segrejemo posodo, v kateri bomo kuhali juho. Na dno položimo čebulo in sicer tako, da je del s klinčki obrnjen navzgor. Počakamo kakšne pol minute,da se čebula nekoliko zapeče in zadiši.
Prilijemo nekaj olivnega olja, dodamo česen, vso zelenjavo in piščančje hrbte ter med mešanjem pražimo kakšno minuto.
Prilijemo 2 l vode. Začinimo s soljo, luštrekom, lovorjem, rožmarinom, muškatnim oreščkom, poprovimi zrni in baziliko. Dodamo še 1 žlico
paradižnikove mezge.
Juho kuhamo na nizki temperaturi v pokriti posodi 1 uro. Če se med kuhanjem na površini naredi pena, jo odstranimo s penovko.
Juha je veliko bolj okusna, če jo pustimo preko noči odležati v hladilniku. Naslednji dan jo zavremo, malce prekuhamo (5−10 minut) in precedimo. V odcejeno jušno osnovo zakuhamo tiste jušne testenine, ki jih imamo najraje.
Jušna osnova je odlična za pripravo raznih rižot in omak. Zaradi tega je dobro, da jo imamo vedno nekaj v zamrzovalni skrinji, kjer jo lahko hranimo 2−3 mesece.