Jušna osnova - Kuharski recepti - Okusno.si

Jušna osnova

Pri marsikaterem receptu za juhe ali rižote lahko načeloma jušno osnovo nadomestimo z vodo, ampak posledično bo tudi končni rezultat kar zadeva okus veliko slabši. Zaradi tega je dobro, da imate v zamrzovalni skrinji vedno na zalogi kakšno posodico jušne osnove.

Sestavine za pripravo (piščančje/zelenjavne) jušne osnove:
1 čebula, 1/2 žličke klinčkov, 2 rumena korenčka, 2 korenčka, 1 peteršiljeva korenina, 500 g piščančjih hrbtov, olivno olje, 3 stroki česna, 2 vejici stebelne zelene, 200 g gomoljne zelene, nekaj vejic peteršilja, 2 l vode, sol, luštrek, 2 lovorjeva lista, rožmarin, muškatni orešček, 1/2 žličke poprovih zrn, bazilika, 1 žlica paradižnikove mezge

Kako se naredi jušna osnova?

Čebulo olupimo in jo razpolovimo. Po obodu vsake polovice napikamo nekaj klinčkov.

Korenje olupimo in narežemo na večje kose. Olupimo tudi peteršiljevo korenino.

zelenjavna jušna osnova
zelenjavna jušna osnova

Piščančjim hrbtom porežemo odvečno maščobo in kožo.

Segrejemo posodo, v kateri bomo kuhali juho. Na dno položimo čebulo in sicer tako, da je del s klinčki obrnjen navzgor. Počakamo kakšne pol minute,da se čebula nekoliko zapeče in zadiši.

Prilijemo nekaj olivnega olja, dodamo česen, vso zelenjavo in piščančje hrbte ter med mešanjem pražimo kakšno minuto.

Prilijemo 2 l vode. Začinimo s soljo, luštrekom, lovorjem, rožmarinom, muškatnim oreščkom, poprovimi zrni in baziliko. Dodamo še 1 žlico
paradižnikove mezge.

Juho kuhamo na nizki temperaturi v pokriti posodi 1 uro. Če se med kuhanjem na površini naredi pena, jo odstranimo s penovko.

piščančja jušna osnova
piščančja jušna osnova

Juha je veliko bolj okusna, če jo pustimo preko noči odležati v hladilniku. Naslednji dan jo zavremo, malce prekuhamo (5−10 minut) in precedimo. V odcejeno jušno osnovo zakuhamo tiste jušne testenine, ki jih imamo najraje.

Jušna osnova je odlična za pripravo raznih rižot in omak. Zaradi tega je dobro, da jo imamo vedno nekaj v zamrzovalni skrinji, kjer jo lahko hranimo 2−3 mesece.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top