Nasi Goreng - indonezijski praženi riž - Kuharski recepti - Okusno.si

Nasi Goreng – indonezijski praženi riž

Za pripravo indonezijskega praženega riža (Nasi Goreng) boste poleg riža in zelenjave potrebovali še 2 pomembni sestavini, za kateri bo sedaj marsikdo slišal prvič, a kar je razveseljivo, je to, da ju je mogoče kupiti v naših večjih trgovskih centrih: sambal oelek (indonezijska čilijeva pasta, običajno narejena le iz rdečega čilija in soli) ter ketjap manis (sladka sojina omaka z dodatkom palmovega sladkorja).

Pri izbiri zelenjave ste lahko fleksibilni, saj lahko uporabite tudi kakšne druge sestavine (npr. zelje, papriko itd.). Tudi glede mesa je izbira popolnoma vaša, lahko ga uporabite ali pa preprosto izpustite, saj je nasi goreng v osnovi zelenjavna jed.

Sladka sojina omaka bo poskrbela, da bo riž med praženjem dobil lepo rjavo barvo ter nekoliko karamelen in sladkast okus, sambal oelek pa doda nekaj nujno potrebne pikantnosti. Za piko na i poskrbijo hrustljavost ocvrte in mlade čebule, ki se potrese po jedi, ter jajca na oko, ki se postrežejo na vrhu riža. Nasi goreng je v bistvu preprosta in enostavna jed, a bogata z okusi, zaradi česar sodi med moje najljubše jedi.

Sestavine za Nasi Goreng (za 4 osebe): 

  • 400 g riža
  • 400 g piščančjega fileja
  • sol, poper
  • 6 žlic sladke sojine omake ketjap manis
  • 150 g bučk
  • 150 g korenčka
  • 150 g pora
  • olje
  • 1 svež rdeč čili
  • 150 g bele čebule
  • 150 g rdeče čebule
  • 2 žlički svetle sojine omake
  • 6 jajc (od tega 2 razžvrkljani in 4 pečena na oko)
  • 2 žlički omake sambal
  • mlada čebula
  • ocvrta čebula (opcijsko)

sestavine za nasi goreng

Kako pripravimo Nasi Goreng?

Za pripravo te jedi potrebujemo ohlajen riž, zato je najboljše, da ga po navodilih na embalaži skuhate vsaj 3 ure prej ali pa že prejšnji dan in ga čez noč pustite v hladilniku.

Piščančja prsa razrežemo na manjše koščke. Narahlo solimo in popramo, prilijemo 2 žlici sladke sojine omake, premešamo in pustimo marinirati vsaj pol ure.

Bučke, korenček in por narežemo na trakce, nato pa vsako zelenjavo posebej na hitro popečemo v ponvi na vročem olju in rahlo solimo.

Čili vzdolžno razpolovimo in mu odstranimo semena, nato pa ga na drobno sesekljamo.

Čebulo olupimo ter jo na drobno sesekljamo.

V večji naoljeni ponvi prepražimo čebulo in čili (nekaj si ga prihranimo za posip skuhane jedi). Ko čebula postekleni, v ponev dodamo na koščke narezano meso.

Po kakšnih 5 minutah praženja v ponev prilijemo svetlo sojino omako in vse skupaj pražimo še kakšni 2 minuti, da bo meso pečeno. S kuhalnico naredimo prostor na sredini ponve, kamor prilijemo 2 razžvrkljani jajci. Počakamo, da zakrknejo, nato pa jih s kuhalnico razdelimo na manjše koščke in zmešamo z mesom. Vse skupaj predevamo v skledo. Ponev očistimo in jo pripravimo za praženje riža.

Dobro ohlajen riž stresemo v vročo naoljeno ponev. Če je ponev premajhna, je riž bolje razdeliti na 2 dela in prepražiti vsak del posebej. Riž med mešanjem pražimo kakšne 3 minute, da se v celoti razpusti na posamezna zrna. Nato prilijemo 4 žlice sladke sojine omake in pražimo še kakšni 2 minuti.

V prepražen riž vmešamo popečeno zelenjavo in meso ter 2 žlički čilijeve paste sambal oelek, ki bo poskrbela za pikantnost jedi.

pražen riž

V naoljeni ponvi spečemo jajca na oko. Rahlo jih solimo.

Kako postrežemo Nasi Goreng?

Nasi goreng serviramo na krožnike, potresemo s čilijem in na kolobarčke narezano mlado čebulo. Indonezijci zelo radi uporabijo tudi ocvrto čebulo. Na vsak krožnik nasi gorenga položimo po eno pečeno jajce.

nasi goreng recept

indonezijski praženi riž

pražen riž z jajcem

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top