Korenčkova juha s česnovimi krutoni in pomarančnim »twistom« | Okusno.si

Korenčkova juha s česnovimi krutoni in pomarančnim »twistom«

Korenje je ena izmed sestavin, ki jih imamo vedno v hladilniku. Ko si nekdo v družini zaželi juhe, časa in sestavin za pripravo goveje ali kurje juhe pa ni, je korenčkova juha idealna rešitev. V kolikor osnovno pripravo nadgradimo z uporabo nekaj dodatnih sestavin, pa lahko ta juha predstavlja tudi pravo kulinarično specialiteto, ki je primerna tudi za bolj praznična kosila.

Sestavine za korenčkovo juho (za 4 osebe):

  • 200 g čebule
  • 4 stroki česna
  • oljčno olje
  • 450 g korenja
  • 1 žlička svežega ingverja
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička kurkume
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • 1 pomaranča
  • sol, poper
  • 1 lovorov list
  • sesekljan peteršilj
  • kokosovo mleko (opcijsko)

Sestavine za česnove krutone:

  • 2 kosa kruha brez skorje
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna

Kako se naredi korenčkova juha?

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Korenje narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje.

V lonec kanemo nekaj oljčnega olja, na katerem počasi pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula rahlo porumeni, dodamo narezano korenje. Med mešanjem vse skupaj pražimo še kakšne 3 minute, nato dodamo nariban ingver, mleto papriko in kurkumo.

sestavine-korenckova-juha

Premešamo in počakamo, da začimbe zadišijo, nato prilijemo jušno osnovo in sok stisnjene pomaranče. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo lovorov list.

Kako dolgo se kuha korenčkova juha?

Pokrijemo posodo in korenčkovo juho pri nizki temperaturi kuhamo 20 minut. Nato vse sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom. V kolikor je juha pregosta, prilijemo še nekaj vode oziroma jušne osnove in jo kuhamo dodatne 3 minute.

Kako postrežemo korenčkovo juho?

Korenčkovo juho serviramo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po okusu lahko prilijemo tudi žlico ali dve kokosovega mleka. V juho dodamo še nekaj popečenih krutonov (pečenih kruhovih kock).

korenčkova juha recept

Česnovi krutoni

Kruh brez skorje narežemo na kocke velikosti 1 x 1 cm.

V vroči ponvi, v katero smo kanili nekaj oljčnega olja, počasi pražimo cela stroka česna. Ko česen porumeni (ne sme porjaveti!), mu dodamo na kocke narezan kruh. Nekoliko povišamo temperaturo in med mešanjem kruh popečemo z vseh strani. Ko se kocke zlatorjavo obarvajo, jih vzamemo iz ponve in preložimo na papirnato brisačo.

recept korenčkova juha

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top