O tem, kako hvaležne so pite za izživljanje kulinaričnih kreativnosti, sem govoril že pri receptu za borovničevo pito. Spodnji recept za pito z gozdnimi sadeži je še bolj enostaven in veliko hitrejši za pripravo, saj uporabimo že narejeno listnato testo.
Sestavine za pripravo pite z gozdnimi sadeži:
2 jajci, 80 g sladkorja, 250 g sira mascarpone, 1 dl sladke smetane, 1 vanilin sladkor, 250 g listnatega testa, 2-3 žličke borovničeve marmelade, 300 g gozdnih sadežev (borovnice, maline, jagode, robide, maline)
Kako se naredi pita z gozdnimi sadeži?
V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo jajci, sladkor, sir mascarpone, sladko smetano in vanilin sladkor.
Listnato testo obrežemo in ga namestimo v namaščen pekač za peko pit. Testo prepikamo z vilicami. Dno testa na tanko premažemo z borovničevo marmelado.
Sadje porazdelimo po pekaču in ga prelijemo z jajčnim prelivom.
Kako dolgo se peče pita z gozdnimi sadeži?
Pito z gozdnimi sadeži pečemo 50-55 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C. Ko je pita pečena, počakamo vsaj 30 minut, da se nekoliko ohladi in jo šele nato razrežemo.